Със снимки с призиви на жертви Читалище „Умение-2003“ разбуди обществените коментарии за тормоза вкъщи на 1 ноември

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Снимки с призиви на жертви на домашно насилие по Каргонския мост в Ямбол разбудиха обществените коментарии за тормоза вкъщи на 1 ноември.
Инициативата е на момичета от клуб „Fempower“ към Читалище „Умение-2003“, а нейната цел беше да предизвика гражданска нетърпимост към „скритото“ зад вратите на дома насилие. Тя е част от кампанията „#НовитеБудител(к)и: #ПредайНататък“, която се осъществява в партньорство между Читалище „Умение-2003“, Български фонд за жените и още десет организации в седем града в страната.

„Помогни на дъщеря си да не стане жертва на насилие“ беше посланието, което девойките от Читалище „Умение-2003“ отправиха чрез информационни брошури към минувачите-мъже. Насилието в семейството е избор, независимо дали е от загуба на контрол или от гняв. Ако използваш жестокост в отношенията си с другите, ти го правиш, защото така искаш. Значи можеш да избереш и да спреш насилието, категорични са момичетата от клуб „Fempower“.

В България само през последната година 22 жени бяха жестоко убити от партньорите си. Всяка трета жена е жертва на домашен тормоз. Статистиката показва, че сред пострадалите от насилие вкъщи има и немалко мъже. Потърпевши са и децата, които стават свидетели на непрекъснатите скандали у дома. Те не само започват да приемат насилието като нормално, но и са склонни към подценяване и унижения, а впоследствие също се превръщат в насилници. „Преди да реагираш по насилствен начин спрямо партньорката си, помисли: Как би се почуствал, ако утре някой като теб започне да тормози, унижава и бие дъщеря ти! Покажи на дъщеря си, че никой няма право да реагира така с нея още сега!“, апелираха момичетата от Читалище „Умение-2003“ към минувачите. И се аргументираха със снимка на мъж, насинен от побой от партньорката си и апела към нея: „Спрете насилието над жените! И ще решите проблема с насилието над мъже вкъщи!“.

Кампанията в Ямбол продължава с прожекции на филма „Скрито насилие“. От Читалище „Умение-2003“ изказват специална благодарност на Cinema Politica Network https://www.facebook.com/cinemapolitica/, които им предоставиха безвъзмездно авторските права върху кинопродукцията. 

Инициативи под мотото „#НовитеБудител(к)и: #ПредайНататък“ се провеждат на 1 ноември и в още 6 града в страната. Целта на серията от събития е да популяризира човешките права и демократичните ценности, да информира обществеността за активната работа на неправителствените организации за постигане на положителни промени в различни обществени сфери и да алармира за свиващото се пространство и новите предизвикателства пред гражданския сектор. Координатор на кампанията е Български фонд за жените с подкрепата на Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа. Останалите партньори са @Клуб на жените „Родопчанка“ (Смолян), Академия ‘Екатерина Каравелова’– Институт за изследвания на мира (Пловдив), Джендър алтернативи / Gender Alternatives (Пловдив), Младежка ЛГБТ организация „Действие“ (София), Chitaliste Umenie – читалище „Умение“ (Ямбол), Младежки информационен център-Карлово/ Youth Information Centre- Karlovo – СНЦ „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ (Карлово), Eкомисия 21 век (Ловеч), Big Brothers Big Sisters of Bulgaria Association – асоциация „Голям брат, голяма сестра“ (Пловдив), BlueLink.net – фондация „БлуЛинк“ (София), фондация „Медийна демокрация“ (София) и Club Z.

Читалище „Умение-2003“