Съвместна благотворителна кампания на EVN България и БЧК подкрепя планинските спасители

Инициативата цели събирането на средства за закупуване на техника и апаратура, жизненоважни за провеждането на операции на ПСС в планината и обучението на нови спасители.

EVN България и Българският Червен кръст (БЧК) обединяват сили и стартират съвместна инициатива за финансовото подпомагане на работата на Планинската спасителна служба (ПСС). До края на годината всеки може да подкрепи каузата и да дари 25 лв. или повече чрез специално създадена секция на сайта www.evn.bg. А от своя страна EVN се ангажира да удвои дарената сума.

Героите на планината заслужават да бъдат представяни като положителен пример заради ежедневните къртовски усилия и тренировки, които полагат, дори в тези необичайни времена, когато темите на деня са съвсем различни. Трудът на спасителите е безспорно жизненоважен, но еи скъпоструващ– средствата за поддръжка на техниката, подготовка на екипите, обучения и закупуване на нужната апаратура се осигуряват предимно от държавна субсидия чрез БЧК и от дарения. Какво точно ще бъде покрито със събраните от кампанията средства ще бъде съобразено с належащите разнородни нужди на службата и зависи и от размера на набраната сума. Видеото, посветено на инициативата, може да откриете тук.

„Подкрепата ни към планинските спасители не е случайна. Електротехниците ни често се сблъскват с обстоятелства, налагащи да се борят с природните стихии и последствията от тях, за да осигурят топлина и уют в домовете ни. Затова чувстваме спасителите особено близки. В EVN вярваме, че доброто е заразно, и се стремим да създаваме положителна промяна с нашите общественополезни инициативи. Искаме да накараме всекиго да се замисли за делото на спасителите и дабъде съпричастен към техните всекидневни усилия“, сподели Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България.

ПСС е винаги в готовност да помогне на изпадналите в беда в планината. Средно годишно оказват помощ на над 2 600 души и провеждат над 120 специализирани акции. Службата разполага с 530 действащи доброволни планински спасители, разпределени в 32 отряда във всички по-големи планински селища из страната.

„Инцидентите, които се случват в планините обикновено са резултат на подценяването на условията и надценяване на собствените ни възможности. Всеки случай ангажира сериозна част от времето на планинските спасители и ги подлага на риск. Освен събирането на жизненоважни за нас средства, с тази кампания призоваваме всички да бъдат по-внимателни, по-отговорни и по-подготвени в планината, защото винаги има някой, който ни чака да се приберем“, добави Емил Нешев, директор на ПСС.

Разходките, походите, излетите, ските, сноубордът в планината са само малка част от активностите, на които хиляди хора разчитат за спокойствие и презареждане с нови сили след стресовото ежедневие и създалата се пандемичнаситуация. EVN иска да напомни на любителите на природата да са подготвени, така че преживяването им винаги да е положително. По този начин можем да докажем, че щадим времето, труда и близките на доброволците от ПСС.

Като знак за съпричастност, първите 500 души, които ще се включат в инициативата и направят дарение, ще получат специална лампа – символ на отдадеността на спасителите. Тя е част от лимитирана серия и не може да бъде получена по друг начин или от друго място. Всяка една от тях ще бъде предоставена безвъзмездно на дарителите чрез мрежата на DHL Express България, също официален партньор на кампанията.