Стотици посрещнаха Слънцето с орфически ритуал на античния „Кабиле“ край Ямбол

В ранната утрин на най-дългия ден на годината посетителите на скалното светилище в античния град „Кабиле“  имаха възможността да се потопят в уникалната мистична атмосфера на пресъздадения жречески ритуал по посрещането на Слънцебога.

        След танца на жриците последва ритуално факелно шествие до светилището на Великата богиня – майка Кибела, където бе представен обред от преди повече от 2000 г. по специален сценарий, написан от проф. дин Валерия Фол, на фона на композирана за целта музика от Александра Фол. Във възстановката на древния ритуал участваха актьори от Драматичен театър „Невена Коканова“ –Ямбол.

         Посетителите имаха възможността да наблюдават изгрева в Деня на лятното слънцестоене и през телескопи, със съдействието на ямболската Астрономическа обсерватория с Планетариум,  както и да вкусят специална „слънчева храна“, приготвена от възпитаници на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм. Допълнително изкушение за сетивата отново бе и дегустацията на специална селекция вина на „Вила Ямбол“ .

        По-късно през деня програмата продължи в Ямбол, където в Ритуалната зала бе открита фото-документалната изложба „Свещените места на траките по долното течение на река Тунджа“.

       „Слънцебогът, светлината и тъмнината“ бе темата на специалната лекция, подготвена от проф. дин Валерия Фол. След нея д-р Ружа Попова представи лекция на тема„Кентаври и конници в района на Ямбол“.

       Събитията, посветени на посрещането на Слънцето бяха реализирани по инициатива на община Ямбол и Регионалния исторически музей, в рамките на Европейската година на културното наследство 2018 .