Стотици изпълниха музеите на Ямбол и се включиха в общата интерактивна игра „Влез в историята“

Стотици посетители изпълниха залите на ямболските музеи и галерия, включвайки се в инициативите, организирани в Европейската нощ на музеите. За трета поредна година събитието провокира с обща интерактивна игра, наречена „Влез в историята“, каквото е и едноименното мото на града като дестинация за културно-историческа туризъм. Това е уникална ямболска инициатива, обединяваща всички музеи и галерии в града, подчерта кметът Георги Славов по време на заключителната фаза на играта в Безистена, където бяха изтеглени и печелившите участници в томболата с награди. Голямата награда тази година – електронна книга отиде при Габриела Енчева. Всеки от културите институти предостави свои отделни награди като поощрение за участниците, събрали печати от всички музеи. На церемонията в Културно-информационен център Безистен прозвучаха химна на Европа – Одата на радостта и „Върви народе възродени“, изпълнен на крака от всички в залата. Оригиналният текст на Стоян Михайловски бе раздаден на всички участници в играта.

По-рано през деня всеки можеше да се включи в инициативите на Художествена галерия „Жорж Папазов“, Регионалния исторически музей, Етнографския комплекс в кв. „Каргон“, Музея на бойната слава и Културно-информационен център „Безистен“ с Интерактивен музей.

Занимателната игра „Влез в историята“ има за цел да провокира интерес и опознаване на специфичните богатства на всеки културен институт в града и едновременно с това възприемането им като единен културен и туристически продукт.