Стефан Стоянов от село Чарган : Кукерството е тръпка, то е вътре в теб

За някои хора казват, че имат „умни ръце” и това в голяма степен важи за Стефан. Всепризнат майстор на кукерски цървули от Чарган. Винаги готов да търси новото и да експериментира, въпреки, че за себе си казва че е привърженик на старото, не на модерното. На 39 години той се е доказал като майстор на цървули, тъпани и кукерски маски. Ръцете му никога не са в покой. Всеки ден след работа се прибира в Чарган, за да майстори и създава. „Нямах 20 години, когато започнах да правя цървули. Бях в казармата и ме пуснаха в отпуска точно за кукерските игри. Всички имаха цървули, само аз нямах. И това ме амбицира да си направя”. Първият му учител е дядо му. Той бил с много сръчни ръце и двамата започнали да търсят майсторлъка на цървулите. За да направи първия си чифт, Стефан разглобил едни стари цървули да ги разгледа  и въпреки скептиците, които му казвали „цървули не си носил, цървули ще правиш” се справил.

За да станат хубави, най-важното е да имаш търпение. Защото това е тежък и дълъг процес свързан с много чакане и прецизност. В годините той постоянно си намирал грешки, но днес е уверен в това, което прави. За да станат хубави цървулите е много важна кожата. Тя трябва да е телешка, дебела не по-малко от 4 мм, от нея се прави шаблон с размера. След това се изрязва съръм с дължина поне 2 метра и ширина 6-7 мм. Коженият шаблон се накисва във вода за да омекне и там престоява поне едно денонощие. След това се нанизва саръма, ако си опитен отиват около 40 минути. После се слага на калъп за да изсъхне и се чака поне още 24 часа. Чак след това се слага капака и всичко се шие на ръка. За направата на един чифт отиват поне 3 дни. На сезон прави по 20- 30 чифта цървули. Разказва, че ги търсят по кукерските игри и след това не. Готов е да учи всеки на занаята си, не крие тайните си. Казва, че не е привърженик на правилото, че занаят трябва да се краде.

Така на шега както започнал цървулите се запалил да майстори и тъпани. Тях ги прави едва от 3-4 години, но вече е изработил повече от 30 броя. Много искал да има тъпан и да свири на него, но като питал тук там да си купи му се виждали високи цените и решил да си направи. „Да започнеш да правиш тъпан има само един начин, първо трябва буков шперплат. Най -трудно ми беше да намеря начин да го извия в кръг”, но се справя с това като отива да открадне занаята от друг майстор. И сега вече може да се каже, че им е хванал чалъма. Майстори и маски и от кожи и от плат. Всичко свързано с кукерството го влече. Казва, че усещането за целия празник е тръпка, то е вътре в теб. Всичко е кукерство. Мечтата му е да възроди старите маски на Чарган, които са били високи по 2,30 метра. И сигурно е, че ще успее.