Собственикът на едно от най-големите стопанства с овце в Болярово: Искаме бързо да се вземат втори проби от животните ни и се нормализира работата в сектора

След заседанието на Областния координационен щаб за координиране и организиране изпълнението на мерките за предотвратяване разпространението, ограничаване и ликвидиране на болестта чума по дребните преживни животни в област Ямбол, областният управител и председател на щаба Димитър Иванов посети лично някой от стопанствата с овце и кози в Болярово, за да запознае собствениците с мерките, които бяха набелязани. Димитър Иванов заедно с кмета на общината Христо Христов запознаха стопаните с новите превантивни мерки. Препоръката на Областния щаб към стопаните в Болярово и в зоната от 10 км. около огнището на болестта чума по ДПЖ, е да бъдат отглеждани животните само оборно, за да може максимално да се ограничи контакта между отделните стада в района.

Подробно областният управител запозна фермерите с важността на започващото вземане на втори проби от 10 км зона и стартирането на клинични изследвания в разширената зона. Пълно разбиране и подкрепа на действията имаше от страна на фермерите. Собственикът на едно от най-големите стопанства в Болярово Николай Димов бе категоричен пред областния управител: Искаме да ни се вземат вторите проби. Не искаме да чакаме и да се бави ситуацията. Трябва да знаем как продължаваме да работим. Ние сме обезпокоени от това което се случва в Болярово“. Областният управител благодари на стопаните за отговорното отношение към проблема.
За предстоящото вземане на проби и клинични изследвания на дребните преживни животни в разширената зона в общините Болярово, Елхово и Стралджа кметовете по места ще запознаят и разяснят първо на всеки един стопанин защо се налага вземана на проби и едва тогава ще влизат ветеринарите, категоричен бе Димитър Иванов.
След заседанието на брифинг на председателя на Щаба бе информирана обществеността за взетите решения и направеното до момента.
Всички собственици с унищожени животни и от с. Шарково си получиха обезщетенията. Парите си взе и Тодорка Сакалиева /баба Дора/.
Повторната дезинфекция в стопанствата в с. Шарково продължава.
И при поредния разговор с Ана Петрова и Тошко Христов, от стопанството в Болярово, в което има регистрирана положителна проба, не бе получено съгласие за съдействие на ветеринарните власти да изпълнят задълженията си.
Спекулация е, че нямат протокол от изпитване на пробите от техните животни. Показаният протокол ясно сочи номер на положителната проба и ушна марка на животното, както и от стопанството на кой собственик е.
„Не мога да си обясня защо се случва така с тази ферма и какви са подбудите на фермерите“, каза областният управител Димитър Иванов.