Слави Трифонов: Изтеглям министрите на ИТН и слагам край на тази коалиция

„От днес изтеглям министрите на „Има такъв народ“ и слагам край на тази коалиция и на тази агония“, заяви лидерът на партията Слави Трифонов в извънредно изявление.

„Разни хора си позволяваха да казват, че искам власт. Че сме тук заради властта. Не. Всичко е въпрос на морал. Ако искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички екстри на властта. Но аз не съм тук за това. Тук съм заради морала. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Заради моралния избор и сега, сам, доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги – щях да стоя усмихнат в тази коалиция. Само че, за разлика от „Продължаваме промяната“, аз не съм такъв“, каза Слави Трифонов.

По думите му напускането на министрите на „Има такъв народ“ е поредният повод.

„Причините, поради които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея, са две – Македония и фактът, че в държавата вече няма пари“, допълни Слави Трифонов.

Според него по отношение на Република Северна Македония министър-председателят води друга външна политика, различна от тази на парламента, Министерството на външните работи и от политиката, декларирана на Консултативния съвет при президента.

„Министър-председателят си има друг външен министър, не външният министър Теодора Генчовска, а друг, който се казва Весела Чернева. Кирил Петков е обещал на различни лидери от Европа и света, че ще вдигне ветото на Северна Македония, въпреки че огромната част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори чак, когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 година. по този начин Кирил Петков грубо, безпардонно и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение. Това се нарича национално предателство“, заяви Слави Трифонов.

По думите му „откакто Асен Василев е финансов министър в държавата хвърчат едни милиарди“.

„Никой няма право да експериментира с тях еднолично, да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска. Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България – 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 година – 4 милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди, милиард и 200 милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно, но зърно няма“, каза Слави Трифонов.

Той уточни, че повечето мерки за актуализацията на бюджета ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората.

„Депутатите от „Има такъв народ“ ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта за социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха“, подчерта лидерът на ИТН.

 

Източник: bntnews.bg