Силна заявка за победа на БСП с листата за народни представители в област Ямбол

 

Силна заявка за победа с млада и професионално балансирана листа дава БСП с издигнатите кандидати за народни представители в област Ямбол. Левицата отново си поставя за цел да постигне първи резултати в страната, кактона предходните парламентарни, президентски и европейски избори.

Областният съвет на БСП подреди листата на кандидатите за народни представители и определи местата на номинираните от общинските организации след водача Кристиан Вигенин.

Лекарят от Спешно отделение в ямболската болница Райно Георгиев, който води битката с Ковид 19 през цялата пандемия на първа линия, беше одобрен да бъде втори в листата. Той е на 35 г., с 10 години стаж в спешната медицина.Областен председател е на Младежкото обединение на БСП, в момента е и общински съветник в града.

Представителят на гражданската квота- 45-годишният Георги Чалъков,е предложен за третото място. Той е земеделски производител с икономическо образование иопит в местното самоуправление като зам.-кмет в община „Тунджа“ в предишния мандат.

Четвърта в листата е Нина Терзиева, отново представител на гражданската квота. Тя е магистър по икономика и по публична администрация,девет години е зам.-кмет на община Боляровои с богат опит в разработването на европейски проекти.

Следващият в листата е Стоян Овчаров от Елхово, на 62 г. енергетик, работи в Мини „Марица изток“. Той е и е общински съветник в Елхово. На него Областният съвет отреди пета пизиция.

Най-младият кандидат – 30-годишният учител Койчо Койчев в СУ „Пейо Яворов“ – Стралджа, е шести в листата. Той е и общински съветник в родния си град.

Листата се допълва от две дами от Ямбол, доказани професионалисти в своята сфера и изявени общественици. Капка Йоргова има две висши образования – социални дейности и право, тя е дългогодишен специалист и началник сектор в НОИ– Ямбол, няколко мандата е общински съветник в Ямбол.

Музикалният педагог и културен деец в областта на класическото пеене Божидара Божилова е осма. Тя е зам.-председател на БСП – град Ямбол и ръководи ямболския офис на Делегацията на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Листата е една от най-младите, предлагана досега от БСП в област Ямбол. Средната възраст е 45 г. Тя напълно отговаря на  критериите, заложени от Националния съвет на БСП – 40 % от кандидатите да бъдат жени, 25 % да са младежи до 35 г.Шест от кандидатите са нови лица.

Националният съвет на БСП отново избра за водач в Ямбол зам.-председателят на БСП по международна дейност, външна политика и европейски въпроси Кристиан Вигенин, който в момента е и зам.-председател на 44-то Народно събрание. По образование той е магистър по „Международни отношения“ и „Макроикономика“, бил е евродепутат и министър на външните работи. Предстои най-висшият партиен форум на левицата да утвърди целия състав на листата.

С подбора на кандидати за народни представители от област ЯмболБСПдава заявка, че подготвени млади и опитни специалисти могат да участват в промяната на страната, от която България толкова се нуждае.