Седмица на безвъзмездното кръводаряване

По традиция всяка година по време на големи християнски празници, Българският Червен кръст, съвместно с Отделението по трансфузиология и хематология към МБАЛ «Св. Пантелеймон» в град Ямбол, организират кръводарителски акции.

        Основните цели, които си поставяме са информираност на гражданите за безвредността и безопасността на акта на кръводаряване, да се популяризират и утвърждават принципите на доброволност и безвъзмездност сред обществеността. Това е особено важно, имайки предвид, че  безвъзмездно кръводаряване е висш хуманен жест към хората, които се нуждаят от кръвопреливане във връзка с претърпян инцидент или предстояща оперативна интервенция.

        Първата за 2017 година акция е посветена на Великденските празници и преминава под мотото: «Някой се нуждае от твоята кръв СЕГА». Акцията представлява първи етап от годишните инициативи, посветени на безвъзмездното кръводаряване.

        По този повод Ямболската червенокръстка организация и Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ «Св. Пантелеймон» в град Ямбол  обявяват Седмица на безвъзмездното кръводаряване, която ще се проведе  през периода 10-13 април 2017г., седмицата преди Великден за времето от 8.30ч. до 13.00ч.

       В тази връзка се обръщаме към всички граждани и гости на град Ямбол, които желаят и могат да дарят кръв, ще имат възможност да го направят в Отделението по трансфузионна хематология /Кръвен център/. Екип ще бъде на разположение на всеки, който проявява интерес.

        Надяваме се  кръводарителската акция да бъде подкрепена от видни личности и общественици на град Ямбол, представители на местната власт и медиите, които дарявайки кръв ще дадат един добър пример на младите хора.  

        Според Съвета на Европа, всяка страна следва сама да задоволява собствените си нужди от кръв и кръвни продукти и това е основен принцип, който е възприет от цивилизованите страни.

        Напомняме, че всеки  здрав човек на възраст между 18 и 65 години  може да дарява кръв поне веднъж годишно, и по този начин спасяваме поне един човешки живот.