СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПТП

По решение на Общото събрание на ООН, от 26 октомври 2005 г., всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година той ще се проведе на 15 ноември под мотото „Помним, подкрепяме, действаме“ („Remember Support Act“).

На този ден нека да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби; да отдадем необходимото уважение на всички, които ежедневно се борят за спасяване на живота на пострадалите от ПТП – лекари, медицински сестри, служители на полицията, пожарникари; да благодарим и на всички случайни свидетели, оказали първа долекарска помощ, положили усилия за придобиване на умения за спасяване на човешки животи.

Важно е да поставим пред обществеността истината за опасностите, които застрашават живота и здравето на участниците в движението; да съдействаме за повишаване информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, да се окаже помощ и подкрепа на близките на пострадалите; да подчертаем, че голяма част от нещастията по пътищата са предотвратими и е необходимо да се повиши нетърпимостта спрямо нарушителите в движението.

Нека на този ден да припомним и да призовем водачите на МПС, в памет на загиналите, всеки ден да бъдат по-толерантни на пътя, да спазват правилата на движението с цел намаляване на нещастията по пътищата на България.