Света литургия, празничен ритуал и тържествена сесия поставиха началото на празничните събития в Деня на Ямбол – Свети Дух

Празникът на Ямбол започна в 9:00 часа със Света литургия на храмовия празник на считания за най-стария православен храм в града – „Света Троица“, отслужена от Негово Преосвещенство Агатополския епископ Иеротей, викариен епископ на Сливенския митрополит.

            На литургията присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, заместник-кметовете Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, общински съветници.

            В 10:00 часа започна тържествения ритуал по издигане на националния трибагреник, флага на Община Ямбол и знамето на Европейския съюз пред сградата на Община Ямбол.

            Валентин Ревански поздрави ямболци с празнично слово.

Тържествената  сесия на Общински съвет-Ямбол започна в 11:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“.

            Концертмайсторът на Камерен оркестър „Дианополис“ Красимира Султанова и Румен Бошнаков поздравиха присъстващите с няколко изпълнения.

            Кметът каза в словото си: „Всяка година Ямбол отбелязва своя ден на християнския празник Свети Дух, символ на вярата и надеждата! Вярата, че с общи усилия и добър диалог, ще продължим да работим в името на гражданите на нашия град. С надеждата, че всеки един, който е тук, мисли и работи за по-доброто бъдеще на Ямбол. Не само в този празничен ден, а винаги!“

На тържествената сесия бяха връчени наградите по повод Деня на Ямбол. Със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ бяха удостоени състезателката по борба Станка Златева и поетът Тенко Тенев.

Шампионката каза: „Ямбол е моят град. Благодаря на господин Ревански, под негово ръководство Ямбол се развива и всички могат само да завиждат.“

Теодора Атанасова, ученичка от ПМГ „Атанас Радев“, представи поета с няколко негови стиха.

Тенко Тенев прочете в словото си: „Догодина, ако съм жив и здрав, ще отбележа 50 години от първата ми публикация в централния печат. В този безкрайно самотен занаят съм срещал радости и горчилки, признание и тъга, но винаги съм следвал моето верую – залагам на доброто у човека.“

Наградата на Ямбол за 2021 година  получи Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ за значителен принос в развитието на град Ямбол. Историята и успехите на училището бяха представени в презентация, която присъстващите общински съветници и граждани изгледаха.

 „Аз съм от втория випуск на гимназията, затова тя си е „моята гимназия“. Минал съм през нея като ученик, като учител, заместник-директор и директор. Повече от половината ми живот – 32-33 години, минаха в това училище. През останалото време съм мечтал това да се случи. Благодаря на ямболската общественост и на нейните представители – общинските съветници и кметското ръководство, които уважиха усилията на всички учители от 1971 година досега“ каза Евгений Иванов, директор на училището.