Ремонтираният плувен комплекс в Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ – Ямбол беше открит в присъствието на шампиона Петър Стойчев

На 5 март, петък, в 10:30 часа беше открит обновеният плувен комплекс в Езикова гимназия „Васил Карагьозов“ – Ямбол, който беше затворен през последните няколко години. Присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов и изпълнителят на обекта Христо Христов.

Легендарния плувец Петър Стойчев уважи поканата на ръководството на Община Ямбол и също присъства на откриването. Той е носител на 11 поредни световни купи в плувния маратон, двукратен световен шампион и световен рекордьор по плуване в ледени води.

Церемонията започна с водосвет, отслужен от архиерейския наместник на Ямболска духовна епархия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий в съслужение с свещеноиконом Янко.

Кметът Валентин Ревански подчерта, че Община Ямбол ще прави всичко възможно за развитието на масовия спорт в града и благодари на изпълнителя на обекта и на заместник-кметовете, които почти всеки ден са осъществявали надзор над ремонтните дейности на плувния комплекс. Кметът добави: „Надявам се, че това съоръжение ще хареса на жителите на Ямбол. Благодаря на господин Петър Стойчев, който ни консултира как да направим този басейн. На 8-ми  входът за всички дами ще бъде безплатен.“

Заместник-кметът Енчо Керязов изтъкна, че басейнът ще се ползва от всички граждани на Ямбол и сподели своето желание следващият шампион, достигнал успехите на Петър Стойчев,  да се появи в Ямбол.

„Щастлив съм, че децата в още един български град ще ползват такъв басейн,“ каза Петър Стойчев. Той подписа винила със своя снимка: „За децата на Ямбол!“

Накрая малките плувци, които се запознаха и снимаха със своя кумир в плувните спортове, преплуваха няколко дължини.

Ремонтът на плувния комплекс продължи около три месеца. Подменени са облицовките на двата басейна и тръбите на съоръжението, инсталирана е модерна филтърна система, обновени са и съблекалните с нов инвентар. Създадени са добри условия за гражданите и спортистите, които ще плуват в басейните.

Цените за ползване на плувния комплекс са 3 лева за ученици и 7 лева за възрастни. Груповите посещения за ученици /за групи от най-малко седем души/ са по 2 лева.

Предвидени са месечни абонаментни карти: за учащи – 17 лева, за възрастни – 40 лева.

Спортистите, които членуват в лицензирани спортни клубове, ще ползват плувния комплекс безплатно.

Планирано е обучение по плуване на деца от детските градини и от началния курс на училищата по одобрен от Община Ямбол график. Осигурени са и квалифицирани спасители.

През месец май е предвидено провеждането на първото общинско състезание по плувни спортове.

Плувният комплекс ще работи всеки ден от 7:00 часа до 12:00 часа и от 14:30 часа до 20:30 часа.