Регионална надпревара за събора на народното творчество в Копривщица

От 5 до 7 август, град Копривщица ще бъде домакин на XII национален събор на народното творчество. Реализирането му е на два етапа – регионален и национален, като първият ще се проведе във всички административни области в страната.

Съборът на народното творчество в Копривщица е създаден през 1965 г. Провежда се на всеки 5 години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. За тези години той се утвърди като най-авторитетното и представително движение за опазване и популяризиране на човешката креативност, свързана с културните традиции и фолклора, част от културното наследство на България. От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

На събора в Копривщица се предвижда показ на традиционни костюми, изложба базар на традиционни занаяти и на домашни дейности. Националният събор на народното творчество в Копривщица се организира от Министерството на културата, Община Копривщица, областната администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

Областна администрация се ангажира с организирането на регионалния етап за област Ямбол, като провеждането му е насрочено за 4-ти юни 2022 година. С писмо от областния управител Васил Александров бяха призовани всички кметове на общините от областта  да популяризират възможността за участие в конкурса. Бяха поканени и всички носители и наследници на локално нематериално културно наследство (групови и индивидуални) – певци, свирачи, танцьори/игрохорци, разказвачи на народни предания, легенди, приказки, анекдоти и други словесни форми, групи за народни обичаи, които представят местни традиции.

Откриването на Регионалния етап ще започне в 09:30 часа, а конкурсната програма ще стартира в 10:00 часа на 4-ти юни, на сцена в Градския парк на град Ямбол, до фонтана /при лоши метеорологични условия в Зала „Диана“/. Съставите и индивидуалните изпълнители, заявили желанието си да се явят на регионалния етап на конкурса от област Ямбол са 29 на брой.  Експертна комисия ще оцени на живо изпълненията и ще определи участниците от област Ямбол за националния етап.

Според статута на събора не се допускат до участие изпълнители (професионалисти или самодейци), чийто репертоар се състои от произведения на обработения фолклор (песенен, танцов).

Ще очакваме всички жители и гости на област Ямбол, за да се насладим заедно на магията на българския фолклор!