Регионален исторически музей – Ямбол ще гостува в Чехия

Изложбата на Регионален исторически музей – Ямбол „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия“ ще бъде представена в чешката столица през месец юни. Събитието се осъществява по покана на Българския културен институт в Прага.

Двадесет табла на български и чешки език разказват за емблематичните за Ямболския край кукерски игри, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Те са свързани със земеделския бит на народа ни, пропити са с магии за плодородие и здраве. Символиката е насочена към осигуряване плодовитост на земята, здраве на хората, както и към прогонване на злите сили.

Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век ще запознаят пражката публика и нашите сънародници в чешката столица със старинни образци на кукерски маски и костюми. В изложбата ще бъде показана и възстановка на кукерско хоро.

„За нас ще е удоволствие да работим заедно в името на общата ни цел – да представяме и популяризираме българското културно – историческо наследство зад граница и да стимулираме междуевропейския културен обмен“, се казва в писмената покана от Института в Прага, адресирана до директора на музея д-р Стефан Бакърджиев.

Освен мобилната изложба, екипът на Регионален исторически музей – Ямбол ще представи и издадения в края на 2021 г. с финансовата подкрепа на Министерство на културата каталог, посветен на кукерските игри.

Изложбата ще продължи своя път и в други градове на Чехия.