Разяснителна кампания за ваксиниране на най-рисковите групи от населението на община „Тунджа“

Разяснителна кампания за ваксиниране на най-рисковите групи от населението на община „Тунджа“ инициират община „Тунджа“ и пенсионерските клубове в 40 тунджански села. Идеята за инициативата възникна на срещата с председатели на пенсионерските клубове, която беше проведена на 8 юни.
Община „Тунджа“ е особено рискова и затова трябва да предпазим нашето население, за да може да се върне нормалният ритъм на живот, коментира тунджанският кмет Георги Георгиев. Той разясни, че положителните случаи вече са единици, но от началото на пандемията досега в общината от Ковид 19 са починали 69 души.
Всеки желаещ да се ваксинира срещу коронавирус би могъл да се запише при кмета или кметския наместник и мобилна група от РЗИ – Ямбол може да дойде да извърши имунизацията на място, а за трудноподвижните граждани и по домовете. Изборът на ваксина е между четирите разрешени за ползване в Европейския съюз.
На срещата бяха отчетени и резултатите от проекта „Социална платформа „Тунджа“ – възможности за активно включване в малките населени места от селски тип“, който се реализира в продължение на година. Проектът имаше за цел да превърне клубовете на пенсионера в среда за социализация и в платформа за доставка на социални услуги за възрастни хора. Той е на стойност 360 228 лв., чрез него беше осигурена заетост на 40 социални сътрудници, а в пенсионерските клубове бяха създадени кътове за трудотерапия чрез закупуване на готварски печки, хладилници, кафемашини и климатици.
Всички председатели изразиха благодарността си за подобрените условия в пенсионерските клубове, а някои от тях поставиха текущи проблеми, свързани с ползваните от тях помещения.