Радостина Колева представя „Знаци“

На 22.11.2017 г. от 18.30 часа, в столичната Галерия „Арт-36” ще се открие Юбилейна изложба „Знаци” с творби на Радостина Колева.

Това е второто представяне на авторката в Галерия „Арт-36”, първото е през 1999 г.

В експозицията ще бъдат представени 29 творби – графични рисунки, текстилни пана и живописни платна.

Радостина Колева дари 28 творби, част от юнската си изложба в Ямбол на  Община „Тунджа” и Експозицията в с. Кабиле при НЧ „Напредък -1930”.

Изложбата се реализира с подкрепата на Община „Тунджа”, НЧ „Напредък-1930”с. Кабиле и Представителството на СБХ – Ямбол.

 

Юбилейната изложба беше показана в цялостен вид в Арт галерия „Кирил Кръстев“, гр. Ямбол през месец юни тази година.

Представяме Ви част от Словото на изкуствоведа Стойка Цингова, от откриването на изложбата.

„…Изложбата „Знаци“ на Радостина Колева е повод да се отбележат две важни за нея годишнини – 55 години жизнен път и 35 години творческа дейност. Художничката не веднъж е показвала афинитета си към знака и често пъти го използва като изразно средство, но настоящата изложба е изцяло посветена на знака и знаковостта.

Може би, любовта към знака трябва да се търси и в един по-далечен план – родствената връзка на Радостина със скулптора Иван Колев. Той има разработени множество пластики, посветени на знака – неговите неототеми. В тази връзка може да се говори за своеобразна приемственост в разработването на знака като изразно средство във визуалното изкуство…

Настоящата изложбата се характеризира с преплитането на различни по-малко или повече познати знаци, които с новото си съчетание дават и ново смислово значение.

За създаването на своите композиции Радостина Колева щателно изучава знаците, тяхното значение и история…

…Характеризирайки изложбата, не трябва да се подминава и още един факт – обръщането към фолклора и българската шевица. Тя присъства не само в текстилните пана, но и в някои от графичните рисунки. Не случайно Радостина Колева обръща внимание на тях. От една страна нейният творчески път преминава през текстила и неговите особености, но от друга – не трябва да забравяме, че българската шевица е богато наситена със смисли и значения, закодирани в нея и би било пропуск за настоящата експозиция, ако не беше разработен този проблем…”

Стойка Цингова