Пътуващата изложба „По поречието на река Тунджа“ потегли за тунджанските села

Пътуващата изложба „По поречието на река Тунджа“ беше представена във фоайето на община „Тунджа“ преди да потегли за тунджанското село Завой, където беше първото й експониране.

Изложбата е с картини от фонда на Художествена галерия „Жорж Папазов“ и е съвместна инициатива на галерията и община „Тунджа“ по повод Деня на общината – 22 април, и 35 г. от създаването й.

Акцентът на изложбата е реката, дала името на общината, във фонда на галерията има над 90 творби, които възпяват реката като символ, повече от половината са посветени на река Тунджа, подчерта изкуствоведът Стойка Цингова при представянето на изложбата. Над 20 от творбите са на Стефан Бъчваров, наричан певецът на Тунджа, на който е посветен и пленерът, организиран преди години от галерията. С негови творби и картини на участници в пленера е подредена и пътуващата изложба, която ще бъде представена в тунджанските села по поречието на реката. Изложбата ще премине и през Веселиново, Окоп, Кукорево, Ханово, за да „акустира“ в с. Тенево. Там тя ще бъде представена в цялата си пълнота от 25 платна, за да бъде акцент от финалните празнични прояви, които ще се проведат на 20 април в селото.

Кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев благодари на Художествена галерия „Жорж Папазов“ за съвместната инициатива по повод празника на общината и за възможността тунджанските граждани, включително децата и учениците, да се насладят на изкуството на творците, възпели река Тунджа, която е и символ на общината.

Река Тунджа е като мост, който свързва изкуството на местните художници и творци, гостували на Ямбол, с хората, които обитават селата по поречието на реката, каза в приветствието си директорът на галерията Петко Йорданов и изрази радостта си от съвместната инициатива.

В с. Завой изложбата беше експонирана в пенсионерския клуб, а децата от началното училище в селото успяха да се докоснат до истинско изкуство и с интерес разгледаха картините, изобразяващи река Тунджа.