Първи детски турнир по стрелба с лък „Диана“ се проведе в Ямбол

Спортна зала „Диана“ беше домакин на Първия детски турнир по стрелба с лък „Диана“. Спортното събитие се организира с подкрепата на Община Ямбол, Спортен клуб „Робин Худ“ – София, Регионален исторически музей – Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Ямбол.

На мероприятието присъстваха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов и Атанас Темелков, председател на Българската федерация по стрелба с лък, който беше и главен съдия в състезанието.

Това беше първото състезание с лък, организирано в Ямбол и интересът към него беше голям. Девет клуба с около четиридесет състезатели от цялата страна взеха участие и дадоха своя принос към добрата организация на събитието.

За отличната атмосфера през една от почивките на състезанието се погрижиха Сдружение „Антична Тракия“, Ludus Lupercalis и Cohos II Lucenum. Възстановчиците демонстрираха пред публиката облеклата на тракийски владетел, римски войн, готи и гладиатор. В демонстрацията беше включена и битка между гладиатор и германски вожд.

Заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов раздаде медалите на първенците, благодари на участниците и закри надпреварата: „Ямбол за първи път е домакин на такъв тип спортни прояви и се надявам това да се превърне в традиция за нашия град и скоро да имаме свой представител сред българските клубове по стрелба с лък.“

На първо място в категория „Олимпийски стил“ при момчетата под 12 години завърши Берк Хюксял от Спортен клуб „Антибиотик“ – Разград, на второ – Мартин Минчев от Спортен клуб „Тракиец-Садово“ и на трето място се класира Никола Томов от Спортен клуб „Робин Худ“ – София.

При състезателките в „Олимпийски стил“ под 12 години на първо място спечели Славена Тодорова от Спортен клуб „Антибиотик“ Разград, втора позиция зае Калина Иванова от Спортен клуб „Антибиотик“ Разград, а на трето място се класира Мия Йорданова от Спортен клуб „Джамбо-2006“ – Русе.

В „Олимпийски стил“ при момчетата под 15 години първо място завоюва Ангел Николов от Спортен клуб „Антибиотик“ – Разград, втората позиция спечели Спас Тодоров от Спортен клуб „Тракиец-Садово“, а третото място зае Даниел Георгиев от Спортен клуб „Антибиотик“ – Разград.

При момичетата в под 15 години в същата дисциплина първа се класира Александра Кьордимитрова от Спортен клуб „Етър-78“ – Велико Търново, нейна подгласничка беше Рая Иванова от Спортен клуб „Феникс Арчъри“ – София, трета в класирането остана Мая Атанасова от Спортен клуб „Антибиотик“ – Разград.

 

В отборното състезание в категория „Олимпийски стил“ при момчетата под 15 години първата позиция бе за тима на Спортен клуб „Антибиотик“ – Разград, а второто място беше за Спортен клуб „Тракиец-Садово“.

В същата дисциплина при момичетата първо място спечели отборът на Спортен клуб „Феникс Арчъри“ – София, а на втора позиция остана отборът на Спортен клуб „Етър-78“ – Велико Търново.

Наградите за участниците бяха осигурени от Регионалния исторически музей –Ямбол и Община Ямбол.

Община Ямбол очаква идеи и предложения за изграждане на секции и клубове по стрелба  с лък в учебните заведения.

жгф
о