Проведе се 18-тото издание на общинския празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден“ 2017

На 9 април 2017 година, село Генерал Инзово беше домакин на 18-тото издание на общинският празник на хармонията и красотата „От Цветница до Гергьовден”.

Фолклорният фестивал беше своеобразния старт на богата палитра от празници, посветени на Деня на Община „Тунджа“ – 22 април – Международен ден на Земята и отбелязването на 30-годишнината от създаването на общината.

Във фолклорния празник се представиха над 500 участници от цяла Югоизточна България. Самодейците пресъздадоха песни, танци, музика, обреди и обичаи, свързани с православните празници между Цветница и Гергьовден.

Целта на празника е да съхрани фолклорното изкуство и да даде възможност за изява на самодейните колективи. Всички колективи, индивидуалните певци и инструменталисти пресъздадоха в живописния инзовски парк неотразимата красота, богатство и многообразие на автентичните пролетни български традиции, обичаи и обреди, съхранени от самодейците на народните читалища и клубовете на пенсионера.

В парка на село Генерал Инзово, над 36 колектива, много индивидуални певци и инструменталисти показаха най-доброто от националния ни фолклор. Пищните носии допълнително създадоха отлично настроение сред многобройните зрители.

Приветствие към участниците, гостите и организаторите поднесе кметът на община „Тунджа”, Георги Георгиев. Той сподели: ”Всички ние посрещаме пролетта с трепет и с надежда за обновление, а народа ни е съхранил богатството на много пролетни обичаи и обреди, предавани с любов и  постоянство от поколение на поколение. Вече осемнадесет години фестивалът е желано и чакано събитие от всички, които милеят за фолклорното ни наследство. Радвам се, че тази година  той поставя началото на проявите, посветени  на Деня на община „Тунджа“, която отбелязва своята 30-та годишнина, защото празници като този утвърждават стойностното и непреходното.“

Сред гостите бяха и заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева, секретарят на общината – Андон Кръстев, директорът на дирекция „Други дейности по икономиката“ – Татяна Стоева, общински съветници, кметове на населени места, председатели и секретари на читалища, председатели на клубове на пенсионера, жители и гости на селото.

На сцената едни след други се надпяваха и надиграваха участници от селата на община „Тунджа”, от общините Стралджа, Ямбол, Стара Загора и Харманли. С аплодисменти бяха придружени и ревютата на автентични момински, булчински, женски и мъжки костюми от 19-ти и 20-ти век, съхранени грижливо в скриновете на предците ни.

Журито, под председателството на доц. Крум Георгиев, беше изключително затруднено в определянето на най-добрите колективи и индивидуални изпълнители.

 

Комплексното класиране е следното:

 

I място – селата Генерал Инзово, Генерал Тошево, Доситеево, Дражево, Миладиновци, Овчи кладенец, Победа, Скалица, Хаджидимитрово и Харманли;

II място – селата Ботево, Войника, Дряново, Калчево, Козарево, Маломир, Роза, Тенево и Ханово;

III място – селата Бояджик, Крумово, Кукорево, Меден кладенец, Межда и Първенец.

Златен медал получиха детските градини от селата Веселиново, Кабиле и Тенево, а сребърен получи детската градина от с. Хаджидимитрово.

 

 

 

В категорията за индивидуални изпълнители се определиха награди, както следва:

  • До 14 годишна възраст:
    • Сребърен медал за Йоана Иванова, Йоана Гочева и Камелия Красимирова;
  • Над 14 годишна възраст:
    • Златен медал за Георги Куртев от село Доситеево;
    • Сребърен медал за Руска Бинева от село Козарево;
    • Бронзов медал за трио „Овчарица“, Георги Иванов, Бойка Танева и Пенка Манева.

 

В конкурсът за обреден хляб, класирането е следното:

 

I място – с. Дражево;

II място – с. Козарево.

 

В конкурсът за автентични носии се определиха 2 първи награди, както следва:

 

  • За 102 годишната носия на Мария Иванова от село Дряново;
  • За пъстрата носия на Мартина Димитрова от село Кукорево.

 

Всички колективи получиха красиви плакети, сувенири, дипломи и грамоти за съхраняване и пресъздаване на автентичните български традиции. Пъстроцветният и вълнуващ празник завърши с традиционно българско хоро.