Премахнати са две опасни дървета по централната алея в градския парк

На тяхно място ще бъдат засадени нови
 
След направена проверка на външни експерти, еколози, ландшафтни архитекти и служители на Община Ямбол беше взето решение за премахването на две широколистни дървета от вида кестен, намиращи се на централната алея в градския парк на Ямбол до фонтана. За съжаление, се оказа, че кестените са напълно изсъхнали и застрашават живота на гражданите. Влошеното физиологично състояние на кестените може да се дължи на две причини: кестенът не понася резитба, а през последните години са били отрязани клони от дърветата, възможно е по време на преасфалтирането на централната алея да е била прекъсната кореновата система.
Община Ямбол уверява, че бяха положени максимални усилия за спасяването на дърветата, които не се разлистиха през последните години. С цел недопускане на инциденти, след подадени сигнали от граждани за паднали изсъхнали клони, беше взето трудното решение за премахването на кестените, в района на които минават много от посетителите на парка. Идеята за оформяне на арт инсталация от стволовете на дърветата не може да бъде осъществена поради факта, че стволовете също са изсъхнали.
Скоро на мястото на старите дървета ще бъдат посадени два големи (над 4 метра) розовоцъфтящи кестена, които са поръчани от чужбина и в момента се очаква тяхната доставка.