Президентът Румен Радев: Издигането на българския трикольор на такова внушително съоръжение на най-високо място на Ямбол е израз на пробуденото българско родолюбие

„За мен е чест заедно да открием това внушително съоръжение, което се явява пореден израз на пробуденото българско родолюбие. Това е достоен начин Ямбол да почете своите чеда Иван и Стилияна Параскевови, които преди близо век и половина създават първообраза на националното ни знаме. Факт, с който Ямбол следва да се гордее!“ Така започна обръщението си президентът на Република България Румен Радев към стотиците деца и възрастни жители на Ямбол, събрали се хълм Боровец на 13 септември, по повод тържественото издигане на националното знаме на България. Държавният глава благодари на кмета Валентин Ревански, на ръководството на община Ямбол и на всички родолюбиви граждани на Ямбол, които с лични средства и с присъствието си подкрепиха инициативата българският трикольор да се развее на 55-метров пилон на най-високото място в града.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански също изрази благодарност към десетките дарители, последвали примера на Иван Параскевов, който поема грижата да изготви знамето за негова сметка. „Докато има такива българи, които милеят  за нашата родина, България ще я има!“, каза той.

„Трябва да бъдем горди и да знаем, че първообразът на българското знаме е дело на наши съграждани и това има специално значение за всички нас. Днес открихме бюст-паметник на Иван Параскевов, а миналата година бе поставен и паметен знак на неговата дъщеря – Стилияна Параскевова. Чрез тези инициативи, Ямбол благодари на своите съграждани за тяхното родолюбиво дело. А знамето, което ще пази Ямбол, всеки ден ще ни напомня за това, колко е важно да пазим и обичаме България. Да помним нашата история, да не я променяме или събаряме. Да бъдем единни и да си помагаме“, каза още Валентин Ревански.

Идеята за поставянето на българския трикольор на 55-метров пилон на най-високото място в града възникна още през 2021 година и Ямбол е първият град в България, който издига националния ни трибагреник на такава впечатляваща височина в урбанизирана територия! Българският трикольор е с размери 11 на 18 метра.

Преди издигането на знамето присъстващите имаха възможност да се насладят на изпълненията на Гвардейския представителен духов оркестър. А церемонията беше ръководена от Националната гвардейска част. Празнична заря, отново в бяло, зелено и червено украси небето над Ямбол.

Българският трибагреник, както отбеляза и самият президент Румен Радев, е символ на споделени върхове, на приемственост между поколенията, на общност и единение. „Нека този ден да бъде символ на нашата обич, гордост и обединение. Нека продължим да работим заедно за благото на Ямбол и нашата любима България! Нека имаме все повече поводи да издигаме знамето на България!“, пожела и кметът на община Ямбол Валентин Ревански.