Празничните събития от програмата за Деня на Ямбол започнаха с изложбата „Ида от древността, отивам в бъдещето“, предстои концерт на Вокална група за руски песни „Пятница 13“ в четвъртък

Културните събития от програмата, посветена на Деня на Ямбол – Свети Дух, започнаха!

На 15 юни, вторник, от 18:00 часа беше открита фотографската експозиция „Ида от древността, отивам в бъдещето /Градът на Диана през XIX и XX век/“, организирана от Народно читалище „Диана-1944“. Изложбата беше експонирана на фасадата на емблематичната сграда „Парахода“, един от символите на ямболския архитектурен модернизъм и дом на читалището.

Благовеста Куманова откри изложбата с думите: „Този град с над 1700-годишна история и красивия девиз „Ида от древността, отивам в бъдещето“, впечатлявал хиляди пътешественици и гости със своя уют, е Ямбол.“ И продължи с обзор на архитектурата, икономиката и инфраструктурата на града край Тунджа отпреди сто години, когато тук „щракали“ идеите на Кирил Кръстев и футуристите, когато Ямбол бил най-големият център на анархизма в България и балканска столица на модернизма със списание „Кресчендо“ и Манифеста на Дружеството за борба против поетите.

Дъждовното време не попречи на желаещите да разгледат изложбата.

Празничните прояви продължават утре, 17 юни, четвъртък, с концерт на Вокална група за руски песни „Пятница 13“ при Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол, в който ще вземе участие Клуб за български народни танци „Ямболи“ при Народно читалище „Зора-1945“ – Ямбол.

В зрителната зала на Община Ямбол групата ще изпълни обичани руски и български песни – „Позови меня“, „Конь“, „Любимый мой“,  „Мома Яница”, „Ситен дъжд вали” и много други, допълнени с български народни танци.

Концертът започва в 19:00 часа, входът е свободен.