Право на отговор

на Валентин Ревански във връзка с публикувано от ПР отдела на кмета на Ямбол съобщение със заглавие: „Бизнесмен „посегна“ на общински служители“

Важното пресъобщение е качено на сайта на общината в рубриката „Новини”.

Предизвикан съм и не мога да замълча, срещу  неверните и манипулативни твърдения, разпространени oт кмета на община Ямбол Георги Славов и от неговия пресцентър. Считам, че при наличието на дванадесет щатни юридически съветници, Славов трябваше да бъде правилно консултиран, че нарушава закона при изнасяне в публичното пространство на недоказани твърдения, по отношение на които, няма произнасяне на компетентните органи. И заради това ще съдя Георги Славов, защото цитирайки моето име и дружеството, кметът причинява щети в немалък размер на дейността ми.   

Чрез това обръщение искам да изразя моята позиция относно обвиненията, които бяха отправени към мен и заставам пред Вас с името и с лицето си. 

Това, което са написали, изглежда по-скоро като сценарии за холивудска продукция, а ето и  истината за всичко което се случи:

Повече от две години търпя тенденциозните репресии на кмета на града и това не е тайна за никого. Предизвикани са то това, че намеренията му да усвои милиони левове, за да изгради центрове за нелегални мигранти в областта не успяха, след множеството протести и местния референдум, който иниициирахме. Немалко щяха да бъдат проблемите на гражданите ако това се беше случило. 

По време на сесия на ОбС Ямбол, на която се обсъждаше инициирането на референдум против изграждането на мигрантски центрове в областта, кметът Славов си позволи да отправи лични обиди към мен. В резултат на това аз бях задължен да реагирам, като гражданин, който не е свикнал да се навежда пред такива управници. Управници, които поставят личния си интерес пред обществения. Уточнявам, че отговорът ми бе представен пред медиите, защото по време на сесията не ми беше предоставена такава възможност. 

Както тогава, така и сега продължавам да не разбирам как ръководството на политическата партия, която Славов представлява, все още не е снело доверието си от него. И ги призовавам да направят това, защото той само им вреди.  

Неговото отмъщение не закъсня – мигновено бяха изпратени общинските му служители в действащото ми предприятие, което разполага с всички надлежни документи за законно строителство.   

В частта, в която се говори за „незаконно строителство“, става въпрос за няколко пристройки, за които имахме сключен предварителен договор с кмета още през 2016 г. Славов умишлено бездейства две години и половина и въвежда в заблуждение общинските съветници, за да не може да бъдат спазени заложените към мен в договора изисквания и съответно да бъде осуетено окончателното прехвърляне на собствеността. Част от тези пристройки успяха да бъдат съборени, а други все още не са, тъй като няма произнасяне на последна инстанция. 

Очаквам скоро да направи опит да бъдат компрометирани и други мои дейности.

Искам да отбележа, че нито една от фирмите ми никога не е участвала или изпълнявала държавни или обществени поръчки и те изцяло работят на свободния пазар. 

Общинските му служители вече пети месец прекарват по-голяма част от работното си време в предприятието ми, отколкото на работното си място. С действията си притесняват както работещите там, така и членовете на семейството ми, най-много баща ми, който е на 75 години, както и съпругата ми.  

Целта на кмета е почти постигната – част от работещо предприятие е разрушено. Всеки ден, идвайки във фабриката, същите тези общински служители минават покрай цял един квартал, пълен с незаконни строежи, но с потенциални гласоподаватели. Те са удобни и не са обект на атаки.

На въпроса ми към т. нар.  „изплашен“ от мен общински служител – защо не обърнат малко внимание и на този квартал, отговорът му беше „Не можем да огреем навсякъде“. 

Многократно съм отправял молби към тези служители да ми се обаждат когато идват, за да мога да им съдействам. Винаги съм го правил и те могат да го потвърдят. Все пак аз съм човекът, който отговаря за административната дейност на дружеството и съм наясно с водената кореспонденция с държавните институции. 

На 16-ти януари ми се обади съпругата ми, която се намираше в  предприятието и съобщи, че подчинените на кмета служители са отново там.  

Пожелах лично да говоря с въпросния служител, за да го попитам защо при посещение на обекта не се обаждат на мен. Уведомих ги, че идвам и ако не престанат със своеволните си действия и превишаване на правата си, ще се оплача от тях на компетентните органи и ще имат и те неприятни емоции. Господинът просто затвори телефона. 

Единствената истина, в написаното е това, че съм отишъл с „бял джип“. Но когато ги срещнах вече извън фабриката спрях на поне 15 метра от тях, слязох от автомобила и им казах да се съобразят с желанието ми лично да се обаждат на мен, за да мога да присъствам на проверките им. 

Имах разговор на висок тон и със служител на общинската полиция /СПООР/, на когото обясних точно каква е ситуацията и какво е било нужно да изтърпя от тези общински служби или по точно от кмета. След като приключихме се извиних на служителя, той се съгласи и прие моето извинение. 

За „белия джип“, мога да добавя само, че кметът на Ямбол със сигурност може да си закупи цял паркинг с такива. Имайки предвид делата за злоупотреби за милиони, по които беше осъден, дори ефективно на първите няколко съдебни инстанции. За съжаление, както често се случва в България, на последна инстанция той беше оправдан.  Всички се досещат как е мотивирал тази оправдателна присъда. 

Относно това, че съм се държал „арогантно“ и съм ги заплашвал, не зная как са стигнали до този извод. Мога да кажа, какво ми заяви в лицето Людмил Кисьов – въпросният „изплашен“ представител на общината върху когото съм „посегнал“. След като нашият разговор приключи той се обърна към мен с думите: 

„Оттук се качвам към  комплекс „Боровец“, за да видя какво сте съборили и още какво ще събаряме там“. Не съм убеден, че след тази негова реплика се е чувствал изплашен?! 

Целта на проверката му бе да види дали сме премахнали детската люлка и пързалката.           

Това което намери за събаряне – е остъклената тераса на ресторанта, която е направена за удобство на посетителите.  

Въпреки, че Ямболският административен съд отсъди, че тя е направена според всички изисквания на закона, в София  ВАС /вероятно след намеса на Славов/, отсъди в негова полза. 

Това събаряне ще направя доброволно и след това отново ще я изградя, в случай че главният архитект на града арх. Стоян Жечев правомерно изпълнява служебните си задължения, спазва закона и не робува на чужди желания.

Освен това, кметът е намислил да събаря още в комплекса, но за там ще му бъде доста трудно да осъществи намеренията си. 

За определението на Славов и неговите ПР-и, че съм се „самозабравил“, лично моето мнение  е, че ако някой се е самозабравил, това е нашият кмет.

Явно си е помислил, че има нотариален акт за Ямбол и може да прави с него какво си пожелае, да си играе с човешките съдби и с тези на техните семейства. 

В друга част от съобщението се твърди, че съм се обърнал към общинския служител с фразата „Ще те разпилея“.  

Такива думи не съм казвал,  но ако някой трябва да бъде „разпилян“, това е т.нар. ни градоначалник. Справедливост има, но може би все още е дошъл моментът, в който тя ще възтържествува. 

Сега очаквам от него нова порция поръчкови компромати и репресии към мен и семейството ми.

Прецедент за мен е и официална институция  да използва обидни определения като „самозабравил се бизнесмен“, „безпрецедентното посегателство и арогантност“.

Без значение дали е насочено към мен или към друг данъкоплатец.

Има независими действащи съд, прокуратура, които могат и трябва да се намесят за този случай, за да излезе истината наяве. Лично аз апелирам за това!

Редно е и да се самосезират след многобройните сигнали срещу кмета за неговите незаконосъобразни действия.

С клетвата, която са положили магистратите –  да спазват добросъвестно задълженията си в името на народа. 

Нека не забравяме, че доверието към нас гражданите не е стока! 

Всеки може сам да прецени- кой се е самозабравил в този случай? 

Трябва ли един човек, на когото е дадена такава власт, да я използва по този начин, за свое лично отмъщение, за това че всеки гражданин на Р България по конституция има право пряко да участва в местното самоуправление и  да решава как да живее?

Благодаря Ви за вниманието,

Валентин Ревански