Почина Сливенският митрополит Йоаникий

Почина Сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха от Българската православна църква – Българска патриаршия.

„С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес – 9.01.24 г. след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!“, съобщиха от Светия Синод.

В следващите дни Светият Синод на Българската православна църква ще се събере на извънредно заседание и ще определи деня и часа на опелото и погребението на митрополит Йоаникий и новия наместник на овдовелия епархийски престол. 

„С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!“, написа кметът на Бургас Димитър Николов във „Фейсбук“.

Митрополит Йоаникий е роден на 2 март 1939 г. със светското име Иван Георгиев Неделчев в сливенското село Пет могили.

 

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г.

От септември 1960 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир „Св. Николай“ е подстриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ).

На 28 август същата година в храма „Успение Богородично“ в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит). На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай.

От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм „Св. Димитър“ е въведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим.

От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария.

От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Велички“ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г.

На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

Поклон пред паметта му!