“Поход за свобода” срещу трафика на хора

За първи път единствената по рода си за България инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора се провежда едновременно на толкова места в страната. Ямбол е един от 25-те града в страната, които ще се включат в кампанията

 

На 19.10.2019 г., за шеста поредна година, Фондация “А21 България” организира в България най-мащабната информационна кампания против трафика на хора в света: ПОХОД за СВОБОДА. Посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора, 18-ти октомври, инициативата събира граждани с активна обществена позиция, партньори и съмишленици в борбата с трафика на хора, като има за цел да обърне вниманието на българите към огромните мащаби на трафика на хора и търговията с човешки животи у нас.

“Поход за свобода” е уникално по рода си глобално събитие, което се провежда ежегодно в повече от 450 града в над 50 държави по цял свят и с това се превръща в най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора в света. Благодарение на ефективните партньорства на Фондация “А21 България” с Националната комисия за борба с трафика на хора, Местните комисии за борба с трафика на хора, Български младежки Червен кръст и Превантивно-информационните центрове към местните общини, за първа година страната ни взима участие в международната инициатива на А21 с цели 25 града-домакини. На 19.10, в 10:30ч, освен в София, Поход за Свобода ще бъде проведен едновременно и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Благоевград, Видин, Монтана, Смолян, Кърджали, Ямбол, Пазарджик, Габрово, Силистра, Разград, Русе, Шумен, Никола Козлево, Варна, Сандански, Добрич, Търговище, Велико Търново, Хасково.

В Ямбол началната точка на Похода за свобода 2019 ще бъде пред хотел Кабиле”, ул. „Търговска“№35, след което участниците ще преминат през центъра на града и ще стигнат до Градски парк – Ямбол, където Походът ще завърши с флашмоб „Смели и свободни“, посветен на борбата с трафика на хора. Повече информация за походите гражданите могат да открият на https://www.facebook.com/A21bg/.

До данни на Европол България продължава да е сред основните страни на произход на жертви на трафик в Европа, а според доклада на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2018 г. се наблюдава ръст на българските граждани, жертва на трафик с цел трудова експлоатация.

Именно по тази причина с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора през 2015-а година Фондация “А21 България” създава един от най-ценните инструменти за подкрепа на български граждани, пострадали от трафик на хора – денонощната Национална телефонна линия за борба с трафика на хора, която приема сигнали за случаи на трафик безплатно на телефон 0800 20 100. В рамките на Похода за свобода всеки участник ще може да се запознае с целите и услугите на Линията и да получи информационни материали.

 

A21 България е глобална неправителствена организация с представителства в 12 държави по целия свят, която съществува и в България вече 7 години. Сферата й на дейност е борбата срещу трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 40 млн. души по цял свят днес*. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история. Поставяйки си амбициозната цел да няма жертви на трафик в България, А21 фокусира работата си в няколко основни направления на работа. Започвайки от ученически презентации, професионални обучения, работа с доброволци, минавайки през публични кампании, обществени събития и инициативи и стигайки до управление на услуги, директна работа с жертви и опериране на ресурсна телефонна линия, организацията полага усилия и труд в различни сфери на обществения живот така, че информацията и знанието за превенция от трафик да достигне до повече българи.

 

*Източник – Alliance 8.7, 2018 година

 

Повече подробности можете да откриете на facebook.com/A21bg