Полицията с мерки за безопасността на абитуриентите

ОДМВР-Ямбол предприема мерки за осигуряване на добър обществения ред и безопасност на движението по време на абитуриентските тържества

Във връзка с предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви свързани с 24 май служителите от ОДМВР-Ямбол ще изпълнят множество превантивни и контролни мерки за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението на територията на областта. Създадена е организация за максимално и ефективно използване на полицейските сили в районните управления Ямбол, Елхово, Тунджа и Стралджа.

С училищните ръководства са уточнени датите и местата за провеждане на организираните мероприятия. Приоритетно ще се следи за реда в районите на училищата и местата, където организирано ще се събират повече абитуриенти с автомобили, маршрутите на придвижването им и местата на баловете и тържествените чествания.

При проверките в увеселителните заведения, където ще се състоят абитуриентски празненства, специално внимание ще се обръща на пропускателния режим и недопускането на въоръжени, хора в нетрезво състояние или употребили наркотични вещества. При срещите с управителите на заведенията и представители на охранителните фирми, обслужващи обектите, ще се дават и предписания за недопускане на нарушения на обществения ред и противообществени прояви.

Засилен ще бъде контрола по отношение на пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически средства с ефектна и увеселителна цел.

Безопасното и сигурно движение по пътищата е един от основните акценти в планирате мерки. Ще се осъществява засилен пътен контрол с цел недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриентите. Ще се осъществява и превантивен контрол на рисковите маршрути, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки включително и след приключване на баловете в нощните часове. При необходимост служители на “Пътна полиция” ще съпровождат организирани колони от автомобили с абитуриенти.

Призоваваме родителите и учителите  на зрелостниците да фокусират вниманието им към безопасно поведение, за да не помрачават един от най-хубавите мигове в живота си. Гражданите, които забележат нарушения,  да сигнализират на тел.112.

Пътна полиция напомня на водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение /излизане през отворените прозорци на колите/, което може да доведе до тежки произшествия. Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.