Полицай е убит при престрелка край Елхово

Полицай е убит до границата с Турция, съобщи МВР.

Инцидентът е станал снощи, около 20:35 часа, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент.

В резултат на произведените изстрели служителят на Гранична полиция е починал на място, а служителят от МО е успял да се оттегли от мястото, като същият не е пострадал.

Към мястото на инцидента са насочени най-близките гранично полицейски наряди.

За инцидента са уведомени турските гранични власти, като е направена среща на линията на държавната граница, с цел установяване и задържане на извършителя.

Предполага се, че извършителят е на турска територия. Изпратените наряди не са установили незаконни мигранти в района.

За случая са уведомени дежурен разследващ полицай, дежурен експерт, оперативен работник, дежурен следовател и дежурен прокурор. 

Във връзка със случая се отменя официалното отбелязване на празника на националната полиция – 8 ноември.

По думите на кметския наместник Иван Франсъзов в село Голям Дервент ежедневно преминават групи с нелегални мигранти. 

Той каза още, че в селото, в което живеят около 30 души, не са чули изстрели снощи. Преминаващите мигранти са предимно сирийци и афганистанци, каза още той. По негова информация загиналият полицай е от Елхово.

„Мигрантските групи са от по 20-30 души, предимно млади хора от Афганистан и Сирия. Постоянно минават тук през границата и създават суматоха“. обясни Франсъзов. Граничната ограда е в добро състояние, твърди той, но „мигрантският натиск е голям и тях нищо не ги спира“.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов също коментира случая. “Работата по границата никога не би могла да приключи. Трябват повече сили и средства, които да се насочат натам. Не е възможно всяка една ситуация да бъде предвидена”, каза той в ефира на “Здравей, България”.

Окръжната прокуратура в Ямбол е повдигнала обвинение за случая с убития край границата с Турция полицай, потвърдиха за БТА от държавното обвинение.

Обвинението е по чл. 116 от Наказателния кодекс срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения. В този случай наказанието, което предвижда законът е доживотен затвор, без право на замяна, посочиха от прокуратурата.