Полицаите от ОДМВР – Ямбол отбелязват своя професионален празник

8-ми ноември професионален празник на българската полиция

 На тържествено събрание днес, директорът на ОДМВР Ямбол старши комисар Генчо Иванов благодари на полицейските служители за проявените себеотрицание, ангажираност и безкомпромисност, които полагат за противодействие на престъпността и защита на българските граждани. Той изрази увереност, че изпълнявайки професионално, морално, с воля и отговорност своите служебни задължения полицаите са гарант за спокойствието на обществото.“Вярвам, че с делата си ще допринесем за нарастване на общественото доверие към българската полиция.“, заключи старши комисар Иванов и пожела на колегите си здраве, благополучие и много мигове на споделена радост в нелекото поприще на пазители на закона и справедливостта.

За съществен принос и проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните задачи, свързани с противодействието  на престъпността и опазването на обществения ред  в региона, обслужван от ОДМВР – Ямбол, със заповед от министъра на вътрешните работи Младен Маринов с отличие “ПОЧЕТЕН МЕДАЛ” на МВР е награден  комисар Георги Кючуков – началник отдел „Охранителна полиция“.

За постигнати високи професионални  резултати  и конкретен принос  при изпълнение на служебните си задължения, във връзка с участие в СПО, оперативно-издирвателната работа и действия по разкриване и предотвратяване на престъпления, както и по повод професионалния  празник, със заповед на директора на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски с „Писмена похвала“ е  награден инспектор Петко Чошнов, служител в сектор „ПИП“ към отдел „Криминална полиция“.

По повод празника на полицията – 8 ноември, за съществен принос, проявена инициативност и постигнати високи резултати при изпълнението на конкретни професионални задачи, със заповед на директора на ОДМВР – Ямбол  с “Писмена похвала” са наградени 16 полицейски служители от дирекцията, а 9 служители  са преназначени на по-висока степен на длъжност.

Честването на 8 ноември, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца – патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:“Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.
С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември /8-ми ноември – нов стил/. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г.
На 29 януари 1999 г. с решение № 38 на Министерски съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция, е възстановена.

 

07.11.2018 г.

Татяна Павлова