Позиция на БСП-Ямбол по повод списъка на сайта „Миротворец“

До Президента на Република България

Румен Радев

До Председателя на НС на Република България

Росен  Желязков

До Министър председателя на Република България

Акад.Николай Денков

До председателя на БСП

Г-жа Корнелия Нинова

До Председателя на УС на СБЖ

Г-жа Снежана Тодорова

До Посланика на Република Украйна в Република България

Нейно Превъзходителство г-жа Олеся Илашчук

 

 

Уважаеми дами и господа,

             Общинската организация на БСП в гр. Ямбол се присъединява към възмущението обхванало целия български народ  след необоснованите и абсурдни обвинения към български граждани в сайта „Миротворец“ ,но особено много всички ние се чувстваме засегнати  от обвиненията към двама от тях,свързани с нашия град.

             Кристиан Вигенин е  народен представител  от 31 Ямболски многомандатен избирателен район в 49 ОНС на България . Избиран е от нас в седем поредни народни събрания и е дал своя принос за  подобряване живота на жителите  в нашия град. Като Министър на външните работи на Република България в правителството на Пламен Орешарски , на 3 март 2014 г. ,в разгара на „майдана“, посети Киев.Тогава той увери от името на българското правителство новата власт в Украйна, че ще могат да разчитат на твърдата българска подкрепа за нейния  суверинитет и териториална цялост.

              Диляна Гайтанджиева е родена в Ямбол и от 20 години   е един от най-добрите  разследващи телевизионни журналисти на България,които защитават човешките права и  свободата. Именно такъв беше нейният авторски филм “Червена граница“ за войната в Сирия. Заради професионално създадените от нея  и други телевизионни репортажи   два дни след неговата премиера получи и наградата на СБЖ. Ние сме убедени,че тя с нищо не би могла да  заплаши националната сигурност на Украйна.

                  В един и същи ден ,18 юли 2023 г. и техните имена бяха включени в частта „Чистилище“ на сайта „Миротворец“  с подозренията ,че и те са „заплаха за националната сигурност на Украйна“.

                    Днес ние изказваме своята солидарност с лидера на БСП г-жа Корнелия Нинова, която заяви: „Позицията, която украинското посолство е качило на страницата си, е изключително цинична и неприемлива за нас и категорично настояваме българската държава да направи нещо.“

                  И  питаме както и г-жа Нинова: „С какво точно журналистите, Кристиан Вигенин и другите хора, които са там, заплашват националната сигурност на Украйна? “

                     Ние очакваме Президентът Володимир Зеленски, Председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, Министър Председателят Денис Шмигал, носителят на наградата на СБЖ „Златно перо“ за значими заслуги в развитието на отношенията между българските и украинските журналисти  Юрий Работин, да потърсят отговорност на  собственика  на сайта „Миротворец“  Антон Геращенко, заради неговите безотговорни  обвинения  за съучастие в тероризъм на обвинените   българи!

                  Ще получим ли отговор на този въпрос  от Посолството на Украйна ?                 

                  Ще направят ли нещо полезно Президентството, Народното събрание, Правителството и СБЖ, за да запазявят авторитета и живота на българите , имената на които са посочени в  сайта „Миротворец“ ?

                                      

                                                                              Общинска организация на БСП – Ямбол