Плувкиня втрещи с мъжки гениталии в басейна 

Скандал в САЩ заради транссексуалната плувкиня Лиа Томас! Националната шампионка на 500 ярда свободен стил втрещила колежките си в съблекалнята, показвайки им своите гениталии. Това твърди друга плувкиня – Райли Гейнс, в интервю пред телевизия Fox.

„Не сме дали съгласието си, дори не ни питаха! Обърнахме се и там имаше висок 193 см биологичен мъж, който смъкна панталоните си и ни гледаше как се събличаме. Бяхме изложени на мъжки гениталии“, оплака се Гейнс.

„Необходими са специални съблекални за транссексуални спортисти. Преди година-две това щеше да се счита за някаква форма на сексуално насилие или воайорство.“, продължи тя.

Плувкинята заяви също, че хората се страхуват да коментират темата, защото ако го направят, може да не се дипломират.

23-годишната Лиа, чието рождено име е Уил, заемаше 462-ро място в ранглистата на САЩ преди да се обяви за жена. През 2022 г. част от съотборничките ѝ от университета в Пенсилвания изпратиха писмо до Националната колежанска асоциация (NCAA) с искане тя да бъде отстранена. Тогава те изтъкнаха, че подкрепят избраната от нея идентичност, но „биологичният пол е напълно различно нещо от това как всеки възприема себе си“.

В отговор от Международната федерация по плувни спортове (FINA) излязоха с решение, че занапред при жените ще могат да се състезават мъже, само ако са сменили пола си преди 12-годишна възраст.

https://btvsport.bg