Откриха паметна плоча на народната певица Елена Граматикова в Ямбол

Паметна плоча на народната певица Елена Граматикова беше официално открита на 22 ноември в Ямбол.

На церемонията присъстваха нейната дъщеря Таня Баракова, роднини, приятели и съграждани. Събитието беше организирано в рамките на честването на 80 години от рождението на певицата, която ни напусна през 2005-та година.

С решение на Общински съвет, на нейно име в Ямбол е наименован площад до бившата зъболекарска поликлиника, в пространството между ул. „Димитър Благоев“ и ул. „Жорж Папазов“. На церемонията присъства и кметът на Ямбол Валентин Ревански.

„Благодаря на всички, които допринесоха за издигането на този барелеф и на всички, които с дарения или с личен труд спомогнаха за осъществяването на тази идея. Поздравявам инициаторите и общинските съветници, които подкрепиха предложението този площад да носи името на Елена Граматикова. Поставяйки тази паметна плоча на това място, тя вечно ще ни напомня за славата, която Елена Граматикова донесе на Ямбол в България и в чужбина и за това, че изкуството е непреходно“, каза кметът на Ямбол.

Певицата, която наричат „славеят на Тунджа“ е оставила над 700 народни песни, припомни каза Иван Тодоров, председател на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Концерт, посветен на 80 години от рождението на Елена Граматикова събра ямболлии в залата на Общината в петък. Поздравление към присъстващите отправи зам.-кметът на Ямбол Енчо Керязов.

Ден по-късно, в събота, в голямата зала на община Ямбол се проведе регионалният конкурс „С песните на Елена Граматикова“.

Организатори и на двете събития са община Ямбол и Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Георги Дражев“.