Откриха паметен знак на Стилияна Параскевова

На Трети март кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков тържествено откриха паметен знак на Стилияна Параскевова, ушила и извезала Браилското знаме, превърнало се в първообраз на българският трибагреник.
Идеята за създаването му принадлежи на нейния баща, патриот и родолюбец, роден в Ямбол – Иван Параскевов. В изработения от него проект той разполага цветовете бял, зелен и червен хоризонтално. По спомени на родственици, Параскевов поставя белия цвят отгоре, защото бялото и България започват с буквата „Б“.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански изтъкна в словото си: „Историята трябва да се помни и предава на поколенията, затова взехме решение да създадем този паметен знак. Трябва да бъдем горди, че първообразът на българското знаме е свързан с нашия роден град.“
Паметният знак беше осветен с водосвет, отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий в съслужение с отец Янко.
Д-р Стефан Бакърджиев, директор на Регионален исторически музей – Ямбол, разказа историята за идеята на Иван Параскевов, за създаване на трибагреник, който да бъде бойно знаме на българските опълченци, за създаването на Браилското знаме и придобитата от него слава след Руско-турската освободителна война.
Събитието завърши с празнична музикално-поетична програма. Катерина Димитрова, възпитаничка на клуб „Знам, искам, мога“ при Народно читалище „Зора -1945“ – Ямбол рецитира „Българското знаме“ от Асен Босев.
Иванина Петрова, Рая Зафирова, Ивайло Иванов и Габриела Генова от клуб „Млад възрожденец“ при ДГ „Пламъче“ с ръководител Надя Кичукова поздравиха присъстващите с песен.
Гранитната морена, от която е изработен паметният знак, е дарена от кмета на Ямбол, своята съпричастност към идеята показа и ямболският скулптор Петко Йорданов, който изработи и дари самия знак. Община Ямбол изказва благодарност и към всички, които помогнаха с труд за реализирането на тази идея.
Откриването на монумента се осъществи в навечерието на 149-та годишнина от рождението на Стилияна Параскевова, която отбелязваме на 6 март.
Продължението на тази инициатива ще бъде свързано с дарителска кампания за издигането на 55-метров пилон с български трибагреник на най-високата точка в Ямбол – хълм „Боровец“. По този начин, обединени около тази благородна кауза, отново ще почетем делото на Стилияна и Иван Параскевови.