Остра нужда от лекари специалисти в област Ямбол

Комисия назначена от министъра на здравеопазването, с председател областния управител Димитър Иванов прие Областната здравна карта на област Ямбол.
На заседанието на комисията беше представена методиката на разработване на Здравната карта и конкретните параметри за областта. Според нея в областта може да има и се залагат 546 легла за активно лечение, при съществуващи в момента 374, залагат се и повече лекарски практики, поради реалния недостиг на медицински кадри – лекари и медицински сестри на всички нива.

„Дефицитът на лекари в областта е остър“, е категоричната констатация на Български лекарски съюз. Реално вписаните практикуващи лекари в областта към момента са 231, информира д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ Ямбол.
Областният управител също подложи на обсъждане някой тревожни тенденции на здравеопазването в областта – недостигът на лекари и легла в болниците предопределя и малкия брой лекували се в тях: 155 на 1000 души население, при 235 на 1000 души за страната. И тук изводът: местното население търси медицинска помощ извън областта.
В тази връзка, за да се подобри здравно-социалната ситуация в областта и да се търсят варианти за обезпечаване на лекари, областният управител информира представителите на здравни институции, че подкрепи идеята на кмета на Бургас Димитър Николов за откриване на Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас, като идеята е да бъдат подготвяни кадри за югоизточния район. „От тук нататък, работа на мениджмънта и управлението на болничните заведения е да привличат лекари и медицински персонал, и да заплащат високо квалифицираният им труд достойно“, заяви Димитър Иванов“.