Освещават арменската църква в Ямбол в края на септември

На 24 септември ще отвори врати арменската църква „Сурп Агоп” в Ямбол. Един храм дълго чакан и изстрадан. Пътят от полагането на свещените камъни до освещаването не беше лек. До празничния камбанен звън, който да оповести отварянето на храма минаха години.

Историята на градежа започва в далечната 1999 г. когато от името на Църковното настоятелство на арменската общност в Ямбол е внесено искане до общината за предоставяне на терен, върху който да бъде построен храма. Трудностите започват още с тази първа стъпка. Дълго време искането не намира място в дневния ред на нито една сесия на Общинския съвет. След това на два пъти е отвърляна без да се стига до гласуване. След три години чакане най-после предложението е удовлетворено и арменската общност получава терен от 1050 кв.м., който се намира в широкия център на града.

Но с това неволите не спират. Започва борбата с голямата бюрократична машина и комплектоването на необходимите документи по узаконяването на това решение. Процедурата отнема още две години на Църковното настоятелство.

Търпението и усилията на всички са възнаградени и така на 16 декември 2006 г. е направена първата копка на бъдещия храм. На тържествения ритуал присъстват членовете на Църковното настоятелство, представители на община Ямбол, Областна администрация, ръководители на институции, приятели на арменската общност.

Две години по-късно – на 13 декември 2008г., според канона на Арменската апостолическа православна църква в основите на храма са положени 16-те свещени камъка. Честта да води ритуала по поставянето им има архиепископ Дирайр Мардигян, духовен водач на арменците от Румъния и България.

По време на церемонията е обявено, че проектът на сградата е дарение от архитект Алла Бадваганян и съпругът й инж. Жирайр Бадваганян.

След поставянето на основите строежът е замразен за година и половина поради липса на средства. Строителството е възстановено през 2013 година и се извършва съгласно всички канони на арменската църква.

Огромен жест към арменската общност в Ямбол прави Общинския съвет, който през август 2016 г. със свое решение дарява безвъзмездно на Църковното настоятелство теренът, предоставен с отстъпено право преди това за строеж на молитвения дом.

Първото дарение за храма прави Църковното настоятелство на Сливен с председател покойният Гаро Шаклиян. Сред дарителите са Антраник Шакариян- председател на Епархийския съвет на ААПЦ в България, Рупен Чавушян, Масис Багданян, Агоп Кюрегян, Църковното настоятелство на Шумен с председател Арменаг Гюмюшян, сем. Красимира и Ончо Ховсепян, Община Ямбол, ОАБС „Парекордзаган“, Светлан Делибалтов, Църковните настоятелства на София, Бургас, Хасково и Добрич, както и десетки по-скромни дарители – арменци и приятели на арменската общност.

Егея Ердеклиян е човекът проектирал и лично изработил двата кръста, осветени и издигнати над куполите на официална церемония през август 2014г.

Основен спомоществовател на арменската църква „Сурп Агоп” е Соня Аршавир, председател на Църковното настоятелство в Ямбол и член на Епархийския съвет.

Днес сградата вече е готова, благоустроен е и дворът към нея. На 24 септември арменската общност в Ямбол ще получи най-големия дар – свой духовен дом на вярата и надеждата. Изстрадан, но благословен.