ОДМВР – Ямбол стартира превантивно-информационна кампания под надслов „Избирам път без дрога!“

Инициативата на ОДМВР – Ямбол се реализира в партньорство с Превантивно-информационен център за борба с наркоманиите към Общински съвет по наркотични вещества при община Ямбол, с подкрепата на  Регионално управление на образованието – Ямбол и ръководствата на учебните заведения в областта

            На брифинг днес, директорът на ОДМВР – Ямбол,  старши комисар Калоян Милтенов, обяви началото на кампанията „Избирам път без дрога!“ в присъствието на г-н Михаил Керемидчиев, зам.кмет на община Ямобл, г-н Стойко Стойков, началник РУО – Ямбол, съвместните екипи от инспектори „Детска педагогическа стая“ и експерти от ПИЦ при ОСНВ към Община Ямбол. Той представи основната цел на кампанията и мероприятията, които ще се изпълнят за постигането й. Целта на инициативата е, по достъпен начин да се предостави на младежите информация за наркотиците и техните аналози, за въздействието им върху психиката и физиката на употребяващия, върху неговите близки и приятели. Да се обърне внимание на рисковите  и защитните фактори, влияещи върху поведението на децата от тази възраст, както и да получат насоки, как да реагират и как да потърсят помощ в случай на употреба на наркотични вещества от тях или  техен близък.  Основната целева група са 13-годишните младежи и девойки. За популяризирането и реализацията на инициативата са изготвени плакати, които ще бъдат поставени на общодостъпно място в учебните заведения и в класните стаи на учениците.  Създадена е и Фейсбук страница  “Избирам път без дрога ”, на която ще се качва информация за хода на инициативата. Планирани са срещи с учениците от седми клас в областта. Създадени са съвместни работни екипи от инспектори на детска педагогическа стая и експерти от ПИЦ при ОСНВ при Община Ямбол, които ще посетят над 50 класа. В рамките на инициативата, през месец април ще бъде обявен фотографски конкурс, а отличените фотографии ще бъдат обявени през м.юни, при отбелязването на международния ден за борба със злоупотребата с наркотици – 26 юни. Старши комисар Милтенов подчерта значимостта на общата и ранна превенция, защото „независимо дали обществото приема или не съществуването им, пораженията, които нанасят наркотиците, достигат до всички, независимо от социалния статус, образованието, материалната обезпеченост, физическо или психическо състояние“.

Ръководството на община Ямбол подкрепя всяко мероприятие, насочено към защита интересите на децата и младежите, посочи заместник кметът Михаил Керемидчиев. Той приветства партньорството и поздрави съвместните екипи.

Инициативата има пълната подкрепа на РУО – Ямбол, заяви г-н Стойков. ОДМВР Ямбол и РУО имат изградено добро сътрудничество при реализирането на различни превантивни прояви в училищата .

Първите срещи със  седмокласници от ОУ „Николай Петрини“ и ОУ“Христо Смирненски“ в Ямбол се проведоха днес. Те преминаха емоционално, при засилен интерес от страна на младежите да  изразяване на личното мнение и позиция. 

 

05.03.2020 г.

Татяна Павлова