Обявиха грипна ваканция за всички ученици

От днес 27 януари /понеделник/ до 5 февруари /сряда/ включително в област Ямбол се обявява грипна ваканция. Ситуацията е предепидемична. Това наложи свикването от областен управител на заседание на Областен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания. В петък броят на заболелите в областа възлизаше на 204 на 10 000 души, а към днешния ден, техният брой е 223 на 10 000. „Наблюдава се бързо покачване на броя на регистрираната заболеваемост и нашата цел е да ограничим и спрем бързото разпространение на заболелите“, каза д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ Ямбол.
По данни подадени от училищата в областта, в голяма част от тях има над 25% отсъстващи ученици. На базата на тези данни в Ямболска област се обявява грипна ваканция за учениците от първи до дванадесети клас.
Най-голяма част от заболелите са във възрастовите групи от 0 до 4 години и от 5 до 14 години, като те са съответно 1314 и 531. През изминалите няколко дни 51 болни са потърсили помощ в спешният кабинет в града, 22 в неотложен кабинет, като са посетени и 27 домашни адреса. Има направени лабораторни изследвания на 12 пациенти, като при 3 от тях е определен щам на грипа – тип А – „Канзас“. Детско отделение и пневмофтизиатричното отделение на ямболската болница са почти на максимум запълнени с болни от пневмония.
Към този момент детските градини и яслите в областта ще продължават своята работа, с повишено внимание, строг контрол и недопускане на болни деца в групите.
Предвид създалата се ситуация, областният управител Димитър Иванов нареди промяна на графика за обход по училищата и детските градини по Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Обходите ще започнат след 10.02.2020 година.
Свижданията в болничните заведения остават забранени.