Общинският съвет в Ямбол проведе последната си сесия за мандат 2019 – 2023

С благодарности към кмета на община Ямбол Валентин Ревански и неговия екип приключи последното за мандата заседание на Общински съвет-Ямбол. 

„Закриваме един мандат, който поне за мен си беше преживяване. Доказахме как трябва да работи един Общински съвет. Как трябва да има сътрудничество между кмет и общински съветници, за да се случват нещата. Благодаря на кмета и заместник-кмета, че вратите на кабинетите им бяха винаги отворени за нас! Нека и занапред бъдем с мисъл за града и за развитието му!“, заяви председателят Антон Шиков, закривайки заседанието при аплодисментите на общинските съветници. 

Всички предложения на кмета Ревански бяха приети на днешното, последно за мандата на местния парламент, заседание. 

Общинските съветници утвърдиха преминалите преди това и на обществено обсъждане доклад относно касовото изпълнение на бюджета за 2022 г. и предложение за бюджет на община Ямбол за 2023 г., който се приема в края на мандата, заради закъснялото узаконяване на държавния бюджет от Народното събрание.

120 346 109 лв. са очакваните постъпления в бюджета за тази година, от които 68 401 356 лв. са държавна субсидия, останалите са планирани от местни приходи. За строителство и ремонти са разпределени 26 862 464 лв. Останалите средства са за нормалното функциониране на училища, детски градини, социални заведения, читалища, спортни клубове и другите дейности в град Ямбол. 30 хиляди лева са заложени за подпомагане на млади семейства, които избират град Ямбол като място за живеене, 15 хиляди лева – за подпомагане на жени и семейства с репродуктивни проблеми за процедури „ин витро“, 130 хиляди лева са средствата за стимулиране раждането и отглеждането на дете. 

Съветниците одобриха с общинския бюджет да бъдат подпомогнати четири паралелки в Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“, в които се обучават общо 52-ма ученика. 

С мнозинство беше прието предложението дейността на Кризисния център да продължи след приключването на финансирането по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като се създаде такава социална услуга в общината, за да се подсигури от държавния бюджет. Кризисният център беше разкрит през юни миналата година. предлага терапия, рехабилитация и подслон на деца и възрастни, жертви на насилие, трафик или друга форма на експлоатация. 

Положително бяха гласувани и предложенията на временната комисия към общинския съвет за избор на нови съдебни заседатели за Районен и Окръжен съд, поради изтичането на мандатите на сегашните заседатели.