Община Ямбол приема заявки за фестивала на уникалните танцуващи коледари

Община Ямбол започна подготовката за Фестивала „Ямболски коледарски буенек“ – празник на танцуващите коледари, който няма аналог в България. Уникалният празник и тази година ще бъде предшестван от надиграване между куди с коледари на възраст от 3 до 10 години, които съхраняват традицията.

Детският коледарски празник ще се проведе на 21 декември от 10:00 часа в Зрителната зала на Община Ямбол, като основен организатор е Общински детски комплекс-Ямбол.

Празникът няма конкурсен характер, малките коледари ще получат подаръци, а избрана от организаторите детска куда ще участва и в тържествената програма на 25 декември.

На 25 декември са конкурсите между мъжките коледарски куди. Конкурсните програми ще се проведат поотделно в „Каргона“ и на „Баира“ – кварталите, в които е съхранена и се поддържа ямболската коледарска традиция в двете ѝ основни разновидности. Заявки за участие в тях се приемат до 20 декември, съответно:

за конкурса  „Ямболски коледарски буенек от Каргона“ – в НЧ „Пробуда-1909”  – пл. „Страшимир Кринчев” № 3, e-mail: probuda1909@abv.bg, тел. 0878700342;

– за конкурса „Ямболски коледарски буенек от Баира“ – в НЧ „Зора-1945” – пл. „Захари Стоянов” № 2 А, e-mail: zora_yambol@mail.bg, тел. 0879069613.

Тази година е увеличен и наградният фонд за коледарските куди. И за двата конкурса са предвидени колективни и индивидуални награди. Наградата на кмета на община Ямбол за най-високо отличената от журито на конкурса коледарска куда е в размер на 500 лв. Класираните на първо място куди ще получат 400 лв., на второ – 300 лв., на трето – 200 лв. Предвидени са и поощрителни награди по 100 лв. за групи, участвали в конкурсите. По 100 лв. са и индивидуалните награди за най-добрите станеници, башове, куйрукчии, както и за най-атрактивна котка, най-добър съпровод, най-автентична благословия и най автентичен коледарски кравай или боговица.

Регламентът и формуляр за заявка за участие може да бъде получен на място в НЧ „Пробуда-1909“ и в НЧ „Зора-1945“.