Община Ямбол прекратява договорните отношения с превозвачите на междуселищните линии

Считано от 1 май Община Ямбол прекратява договорните отношения с превозвачите, обслужващи автобусните линии от Републиканската и Областната транспортни схеми. До изпълнителите са изпратени предизвестия, съгласно условията по договорите. Повод за тази стъпка е създалата се ситуация в резултат от самоволното увеличаване цените на билетите от страна на фирмите, осъществяващи курсове до населените места около Ямбол.

На 24 януари в община Ямбол е постъпило предложение за промяна на тарифната ставка на пътникокилометър за възложеното обслужване на автобусни линии от Републиканската и Областна транспортни схеми. Съгласно клаузите по договорите, превозвачът може да извършва промяна на тарифната ставка в размер на процента на официално обявената инфлация, като за всяка извършена промяна уведомява възложителя. Всяко друго увеличение на тарифната ставка става с икономическа обосновка пред Възложителя и съгласие от негова страна.

 Въпреки, че не е представена такава икономическа обосновка и липсва съгласие от страна на общината като възложител, цените на билетите са увеличени. Извършените проверки от общината, съвместно с ДАИ потвърждават това. За нарушенията са съставени констативни протоколи и ще бъдат наложени санкции, съгласно все още действащите договори.

Тъй като обаче проблемът е много по-сериозен, община Ямбол предоставя възможност на съседните общини, както и на Областна администрация – Ямбол да участват в неговото решаване, понеже до момента цялата отговорност е прехвърлена именно на община Ямбол. Настоящите договори са сключени през 2007 г., преди сегашният кмет Георги Славов да встъпи в длъжност. Макар да обслужват предимно населението на община „Тунджа“  и останалите общини в областта, община Ямбол е изпълнявала съвестно ангажиментите си, стараейки се да бъде предоставена възможно най-добрата услуга. При това без да е длъжна да го прави, защото съгласно нормите на Регламент (ЕО) № 1370/2007г., всеки местен орган сам осигурява обществените услуги за пътнически превоз в географската територия под негово управление. С други думи казано, отговорността за осигуряването на транспорт на населението от дадена община е от компетенцията на местния кмет и общински съвет, които в случая са на община „Тунджа“. Поради тази причина са изпратени и предизвестия за прекратяване договорите на превозвачите. Датата 1 май е поставена като крайна, за да може в този срок да бъдат подготвени необходимите документи и предприети съответните действия за осигуряване на транспортното обслужване от новите възложители – Община „Тунджа“ и община Стралджа.