Община Ямбол предприема действия за изграждане на още една паркова зона в града

Сред основните приоритети на ръководството на община Ямбол, както многократно е посочвано, е развитието на откритите пространства и създаване на нови парковe в града и в прилежащите му околности.

Продължават дейностите по облагородяване на местност Ормана поради повишения през изминалата година интерес от страна на гражданите и гостите на нашия град.

Гребният канал в Ямбол, който дълги години остана занемарен и забравен, беше почистен и частично облагороден. В района се изгражда и тренировъчно футболно игрище.

Продължава почистването и затревяването на нов участък от небетонираното корито на река Тунджа. След приключване на дейностите целият участък с дължина над 2,5 километра може да се превърне в един от най-големите линейни паркове в страната.

Ново парково пространство започна да се оформя и в края на квартал „Граф Игнатиев“ /до блок 94/, благодарение на общите усилия на граждани, фирми и Община Ямбол. Там е разположена и паркова мебел, предстоят и допълнителни ландшафтни решения.

Към настоящия момент Община Ямбол предприема действия за изграждане на още една паркова зона в Ямбол, която ще бъде използвана от всички.  Опитната станция по земеделие, която се намира до Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“, пустееща и рушаща се от десетилетия, в момента е почиствана от отпадъци и плевели и ще започне поетапното ѝ облагородяване. Предстои оформянето на паркинг за посетители. За неговото изграждане отново помагат ямболски фирми и техни служители работят безвъзмездно. Бизнесът дарява част от строителните материали, останалата част осигурява Община Ямбол.

Общинското ръководство представя на вниманието на всички граждани идеен проект за това пространство, според който са обособени няколко зони. Всяка една от тях ще се изгражда поетапно, в зависимост от финансовите възможности на Общината. Съществува и възможност да се кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период, но този процес е бавен и работата по изграждане на част от зоните могат може да започне, докато се изчакват процедурите.

В проекта са предвидени:

– обществен паркинг;

– зона за разходка на домашни любимци;

– игрища за плажен футбол и волейбол, които ще бъдат изградени с морски пясък. За целта Община Ямбол е направила предварителни проучвания и се е свързала с предприятия, които предлагат такъв продукт (сив морски пясък). Идеята е през летните месеци тази част да се използва активно както за любителски спорт, така и за подготовка на състезатели от ямболски професионални спортни клубове. По такъв начин ще бъде внесено разнообразие при различните видове зони за спорт, с малко по-нестандартен и модерно изглеждащ вид. В близост се намира и Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии, в чийто двор вече има изградени тартанови игрища за баскетбол и волейбол, както и игрище за футбол с изкуствена трева;

– многофункционална зона, тип поляна, която има възможност да се използва както за отдих, така и за организиране на събития, сред които концерти и кино на открито;

– пикник зона;

– алпинеум;

-малък скейтпарк за младежите на Ямбол, който ще бъде обособена след реконструкция на изграден преди години бетонен басейн;

– обществено заведение;

– детска площадка;

– органична градина за отглеждане на зеленчуци, подправки и билки. Целта на тази зона е ямболските деца и младежи нагледно да се запознават с процесите на зеленчукопроизводството и да придобият знания за плодородната земя в област Ямбол. През последните години младите хора са се откъснали от практическите дейности за природознанието и това е възможност в реална среда да видят как се случват част от процесите в земеделието, в частност при зеленчукопроизводството;

– сух фонтан.

Пресцентър