Община Ямбол помага на две болни деца със средства от кампанията „Подай ръка – спаси живот“

Община Ямбол отпуска 1008 лева от събраните средства от благотворителната кампания „Подай ръка – спаси живот“ за рехабилитация на 14-годишно дете с детска церебрална парализа. Това реши Общественият съвет към кампанията на вчерашното си заседание, съобразно решението на експертна лекарска комисия от 5 март.

            Денис Величков ще премине рехабилитационно лечение в Специализирана болница за рехабилитация „Банкя“ АД – град Банкя, състоящо се от 21 посещения по 1 час. Здравната каса поема само 20 минути от лечебните процедури, Община Ямбол ще доплати останалите 40 минути.

           През януари бяха отпуснати 8000 лева на Християн Стоянов за операция на туморна формация на шиен гръбнак, ангажираща прешлените С2-С5, в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕАД – гр. София.

Към 11 март 2020 година 40 647.34 лева са постъпленията във фонда за лечение на тежкоболни ямболски деца и младежи. Набраните средства, събрани в рамките на Коледната благотворителна кампания на Община Ямбол „Подай ръка – спаси живот” през декември 2019 година, са 11 018. 90 лева.

Приходите са от продажба на специалните поздравителни картички с рисунки на ямболски деца, отличени в конкурса на тема „Коледа”, чиято цена е 1 лев.

Към традиционната инициатива, провеждана под патронажа на кмета Валентин Ревански за дванадесети пореден път, се присъединиха хиляди граждани, много фирми, институции и неправителствени организации.

Целта на коледната благотворителна кампания на Община Ямбол „Подай ръка – спаси живот” е да се попълни фонд от целеви средства, които се разпределят през годината за подпомагане на деца и младежи, които се нуждаят от спешно медикаментозно или оперативно лечение, което не се заплаща от НЗОК или други доброволни здравноосигурителни фондове. Отпускането на помощта става въз основата на становище на специална лекарска комисия и с решение на Обществения съвет по кампанията. В него влизат представители на Община Ямбол, общински съветници, директори на здравни заведения и на РД „Социално подпомагане”, представители на неправителствени организации и медии.

Кандидатстването за помощ става след попълване на заявление по образец в Центъра за услуги и информация на Община Ямбол.

Дарения в подкрепа на кампанията се приемат целогодишно по банкова сметка: BG 13 SOMB 91308424420344, код за вид плащане: 445100. ОБЩИНСКА БАНКА АД, SOMBBGSF.