Община Ямбол планира поемане на дългосрочен заем

На 2 ноември 2018 г., петък, в зала 107 на Община Ямбол ще се състои публично обсъждане на предложението на кмета Георги Славов за поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 9 млн. евро. Целта е средствата да се вложат в реализирането на 15 значими обекта от техническата и социалната инфраструктура, които да допълнят мерките по цялостно подобряване на градската среда. Предвижда се срокът за изплащане на главницата да бъде до 12 години, с до 2 години гратисен период, при лихвен процент не по-голям от 2,5%.

Това е второто публично обсъждане, инициирано по повод поемането на подобен дълг. Първото намерение не бе реализирано, поради наложилите се промени в някои от параметрите, най-съществената от които е промяната на валутата от лева в евро. Изменението е заради по-изгодните условия, ако заемът е в европейската валута, както и с оглед възможното предстоящо влизане на страната ни в еврозоната, съответно смяната на националната валута.

Предвидените мащабни подобрения в инфраструктурата на града включват изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление в целия град, както и изграждане на видеонаблюдение в най-невралгичните точки на територията на общината. Сред останалите инфраструктурни обекти са: основен ремонт (реконструкция) на улици в централна градска част в района на старата автогара, както и на ул. „Търговска“ от „стара автогара“ до изхода на града при обходен път Изток; ремонт на участъци от ул. „Крайречен булевард“; цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ – 1, заключен между ул. „Независима България“, „Г. Раковски“ и „Ген. В. Заимов“; основен ремонт на участък от ул. „Преслав“ – от ул. „Тимок“ до кръстовище с. Обходен път Изток; рехабилитация на ул. „Милин камък“ и ул. „Руен“ и др. Предвижда се също така обособяване на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи по основни пътни артерии.

 Мерките са част от управленската програма на кмета Георги Славов за мандат 2015-2019 и са в отговор на конкретни искания от страна на жителите на Ямбол.  Изпълнението им е наложително, заради многобройните проблеми, които създава амортизираната и неефективна техническа и пътна инфраструктура.

В продължение на вече 10 години община Ямбол е сред първенците по финансова стабилност, не са допускани просрочвания на задължения и се поддържа изрядна финансова дисциплина. Всичко това дава основание за спокойствие при направените разчети да поемането на дългосрочния заем.

Поканата за публичното обсъждане е публикувана на сайта на община Ямбол, в раздел „Актуално“.