Община Ямбол и Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол представят

14-та Традиционна изложба „Светлината“

17 юни – 17 юли 2019

Откриване на 17 юни, понеделник, 17.30 часа,
Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол,
ул. „Цар Самуил“ 2
 


ИЗЛОЖБА „СВЕТЛИНАТА“ 

Изложба „Светлината“ се провежда за четиринадесета поредна година. Тя стартира за първи път през 2006 и има за цел да представи творческите постижения на художниците от Ямбол и региона. Традиционно се провежда на празника на града – Свети Дух. 
От 2014 към формата на изложбата се наложи практиката да се кани по един гост. Това бяха съответно художниците Ганчо Карабаджаков (2014), Иван Газдов (2015) и Иван Пазламачев (2018), които са родом от Ямбол, но отдавна живеят и творят извън рамките на града. 

През 2016 бяха представени трима художници от гр. Бургас – Георги Динев, Огнян Петков и Петър Пецин, а през 2017 художници от гр. Сливен – Петър Кайраков, Стефан Кънев и Тодор Терзиев. 

На тазгодишното издание на изложбата специален гост е Елена Парушева, родом от Ямбол, която живее и твори от дълги години във Франция. 


ЕЛЕНА ПАРУШЕВА 

Изложбата на Елена Парушева, реализирана първо в Париж през 2018 и включена в програмата на Европейската година на културното наследство, пристига в България и ще бъде представена на 17 юни в Ямбол, а през месец август в Пловдив, Културна столица на Европа за 2019. 

Специалният гост на изложбата, посветена на празника на Ямбол Свети Дух, се обръща към темата за светлината, тема и на годишното събитие в Ямбол. 

Елена влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България. Връщайки се към произхода на своята концепция, тя създава творби, основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Тя разкрива невидимото и поставя видимото на заден план. Тя играе със слоеве от тюл и прозрачност; рисува със сенките на урбанистичен елемент, които тя отдавна използва – решетъчния електрически модул. 
Човек се изненадва от електрическите стълбове, които са начертани върху меки платове, памучни облаци или окачени сфери. Това е послание за връзката, която човек има с машината и нашата зависимост от технологията. 

Елена кани зрителя да влезе в нейното електрическо приключение, да види своя портрет в геометричните изрези на решетката, да се опита да завърши пъзела, да задейства движения и светлини. 

Концепция

 

Първоначалната идея за търсенията на автора в областта на околната среда идва през 1999 при публикуването на една конвенция между френското правителство и EDF-Electricite de France (Електрисите дьо Франс), според която пилоните за ниско, средно и високо напрежение, които служат за поддръжка на линиите за транспорт на електричество, ще изчезнат завинаги. Те ще освободят от присъствието си френския пейзаж до 2012 в Парижкия район и до 2030 в цяла Франция.

Мрежата за електроснабдяване ще минава под земята.

Целта на тази конвенция е свободен пейзаж и чист хоризонт.

Търсенията на авторката са да запази няколко последни екземпляра от тези конструкции като символ на нашата епоха – епоха на стомана и бетон.

От рисунките, вдъхновени от металните конструкции гиганти, тя стига до решения за монументални инсталации, скулптури, фотографии, инфографии, етюди на светлината…

 

Тя предлага две възможности:

IHT – Инсталации Високо Напрежение – Намесата на художника идва върху съществуващи вече в урбанистичната среда или в пейзажа конструкции като: пилони за високо напрежение, антени за телекомуникации, мостове, стълбове за осветление на стадиони, градска среда, автомагистрали и т.н.

При този вариант авторката предлага инсталации изработени от съвременни материали, издръжливи във времето. Те са изследвани според конкретната среда и могат да бъдат в различни структури, цветове и форми без да пречат на функционалността на конструкциите.

SHT – Скулптури Високо Напрежение – Авторката третира нови форми, но винаги на базата на същата метална конструкция. Те могат да бъдат вписани в околната среда, вместо съществуващите конструкции, в ролята на: антени, пилони, мостове, фонтани… или просто скулптури.

 

Светлината е важен елемент в играта между „пълно и празно” на конструкциите и е символична връзка с енергията. Осветлението е „Енергийна топка”, „Дъжд от светлина”, „Светлинно ядро”…

 

 

Творческа биография

 

Родена на 10.08.1959 г. в Ямбол, България.

Завършила е „Изящни изкуства“ във Великотърновски университет  „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Станислав Памукчиев.

Работи и живее във Франция от 1991 г.

Нейните творби са ориентирани към „Изкуството и околната среда“, работи в областта на пластиката, инсталациите, акциите, живописта, фотографията, инфографията.

През 1999 г. основава художественото движение „Electric Art (Електрическо изкуство)“ и работи по проекти, които превръщат кули за високоволтови електропроводи, вятърни мелници или антени в произведения на изкуството.

 

Нейни творби са притежание на:

– Колекция „Chalmers“, Гьотеборг (Швеция)

– Колекция „Spie“, Ротердам (Холандия)

– Фондация „Doble“, Морисвил (САЩ)

– Колекция  „Altalink“, Калгари (Канада)

– Музей за съвременно изкуство, Арден (Франция)

– Фондация „Calouste Gulbenkian“, Лисабон (Португалия)

– Министерство на културата (България)

– Музей на модерното изкуство „Петер Лудвиг“ (Германия)

– Национална галерия, София (България)

– Художествена галерия „Жорж Папазов“, Ямбол (България)

– Фонд за съвременно изкуство на БЛОА (Франция)

– Фонд „13 века България“ (България)

 

Самостоятелни изложби, пърформанси и акции на Елена Парушева са организирани в Женева, Франкфурт, Париж, Мюнхен, Лисабон, Осло, Сантяго, Сеул.

18 самостоятелни изложби във Франция.

6 самостоятелни изложби в България.

Групови изложби в Барселона, Брюксел, Виена, Шотландия, Париж, Ню Йорк и много български градове.

 

www.art-elena.com




ХГ „Жорж Папазов“ – Ямбол