Община „Тунджа“ няма да продава терен край Безмер

Община „Тунджа“ се вслуша в мнението на гражданите и няма да продава терен от 1026 дка в землището на с. Безмер, за който имаше инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаичен парк, съобщи на редовната пресконференция в понеделник – 10 май, общинският кмет Георги Георгиев.
„За нас е най-важно мнението на хората, а не само финансовите ползи за Безмер и за общината“, коментира още той и допълни, че това е и отговор към гражданите, участвали в общоселското събрание на 20 април, които са обвинили общинското ръководство, че им свежда предварително взето решение, а не се допитва реално до тях.
Притесненията на хората от Безмер са свързани с това, че ще се унищожи част от природата на селото; че може да има вредни въздействия от фотоволтаичните панели; че животновъдите ще бъдат лишени от поминък, защото мястото се използва за паша; че ще се намали теренът за лов и др. По време на срещата на кмета е представена подписка от 91 души срещу продажбата.
На терена, който не е земеделска земя, пасища или мери, а е с предназначение за други нестопански цели, е направена предварителна пазарна оценка от независим оценител, която възлиза на 2,5 млн. лв., и това можеше да бъде началната тръжна цена при евентуална продажба.
„От една такава сделка щеше да спечели в инфраструктура най-много село Безмер, защото минимум 30 % от достигната продажна цена на имота щеше да се върне в селото като инвестиции за подобряване на уличната мрежа“, коментира Георги Георгиев, но въпреки направените разясненията част от хората от Безмер не искат продажбата.
„Всяко едно отговорно местно управление на първо място трябва да се съобразява с мнението на гражданите, ние винаги досега сме го правили, защото считаме, че това е най-правилният подход“, подчерта още тунджанският кмет.