Областният управител призовава за повече разум и внимание по пътя

В първия работен ден областния управител Димитър Иванов свика на заседание кметовете на общини, директорите на ОД на МВР, ПБЗН, ОПУ и ръководителите на фирми поддържащи републиканската пътна мрежа в зимни условия на територията на областта.

Именно действията на фирми и организации в усложнена ситуация бе тема на срещата. Направен бе анализ на действията в периода 30 – 31 декември, когато част от републиканските пътища на територията на област Бургас бяха затворени и това усложни и пътуването и действията на територията на област Ямбол, както и бе направена предварителна подготовка за по-добра координация и бързи действия в ситуация на очаквани снеговалежи и обледяване в периода 5-7 януари.

В нашата област, най-тежка бе ситуацията в община Стралджа, в резултат на снегонавявания в района на Тамарино десетки автомобили се оказват в преспите и благодарение на службите и тежка техника на ПБЗН са буквално спасени и изведени от ледения капан.

По време на срещата отново бе припомнен плана за действия при усложнена обстановка и ангажиментите на всяка една от страните. Прогнозите за четвъртък, петък, събота са за обилен снеговалеж, силен вятър и падащи температури. Това изисква изострено внимание от страна на всички и готовност за бързи и адекватни действия, подчерта областния управител. По план на територията на област Ямбол за зимното почистване има 64 машини. Фирмите гарантираха, че техниката им до четвъртък ще е в изправност и готовност за работа. При усложнена ситуация бяха набелязани превантивни мерки, които да се вземат.