Областният медицински съвет напомня на гражданите на Ямбол, че противоепидемичните мерки НЕ СА ОТМЕНЕНИ!

Областният медицински съвет напомня на гражданите на Ямбол, че до 14 юни в страната е въведена извънредна епидемична обстановка и са в сила противоепидемични мерки, относно разпространението на COVID–19.
Спазване на физическа и социална дистанция, носене на маски на закрито, дезинфекция и лична хигиена са само част от мерките за лична безопасност. Спазването на дистанция от 1,5 м на обществени места и не събиране на големи групи от хора е превантивна мярка за ограничаване и неразпространение на вируса. Спазването на ограниченията е, както отговорност на институциите и представителите на различните власти, така и на всеки гражданин по отделно. Не спазването на противоепидемичните мерки води до разпространение на вируса, категорични са медиците от ОМС.
Предвид броя на установените лица с положителни проби за коронавирус за едно денонощие на територията на община Ямбол, бе свикан областният щаб, за да разисква какви мерки се вземат в Ямбол и спазват ли се те.
На заседанието присъстваха Димитър Иванов, д-р Лиляна Генчева, Валентин Ревански, Михаил Керемедчиев, д-р Димитър Рунков, д-р Никол Ковачева, д-р Антоанета Антонова, д-р Бистра Пешева, д-р Денка Петрова, старши комисар Калоян Милтенов, Мина Грънчарова.
Представителите и на трите болници в Ямбол и РЗИ изразиха становището, че COVID–19 вирусът все още циркулира в Ямбол, но не е с този силен интензитет, както преди две седмици. Броят положителни проби е и в резултат на по-активно изследване на големи групи от работещи, които се оказват носители на ковид вируса, но без симптоми. Това обаче, не означава, че противоепидемичните мерки не трябва да се спазват.
Областният медицински съвет призовава гражданите на Ямбол да спазват дистанция, да избягват масови събирания, да защитават себе си и околните. Отговорността е на всеки един от нас!