Областна администрация и Община Ямбол, съвместно с БЧК Ямбол започват предоставяне на предпазни многократни маски на граждани в Ямбол

На днешния брифинг относно епидемиологичната обстановка и предприеманите мерки свързани с разпространението на COVID-19 в областЯмбол,участиевзехапредседателят на Областния медицински съвет и областен управител Димитър Иванов, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева, прокуристът на МБАЛ „Св.Пантелеймон“ Ямбол д-р Димитър Рункови Добриела Праматарова представител на БЧК Ямбол.

От днес в Ямбол започва предоставяне на многократни маски на граждани, които по една или друга причина са излезли в града и са на обществени места, без предпазно средство. Инициативата се реализира от Областна администрация Ямбол, община Ямбол  съвместно с доброволци на Български червен кръст. „Важно е да сме отговорни и спазваме разпоредените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, важно е всеки един от нас като излиза да носи маска или предпазно средство. Затова предприемаме тази мярка да предоставяме маски на хора, кооито на улицата са без такива“, каза областният управител Димитър Иванов. Кметът на Ямбол Валентин Ревански подчерта, важността на личната отговорност и дисциплина и каза още, че е време да осъзнаем, сериозността на това заболяване. За реализиране на тази инициатива екипи от доброволци на БЧК ще обикалят ключови места и предоставят защитни маски в следващите няколко дни.

Относно актуалната картина в областта информация предоставиха д-р Генчева и д-р Рунков. Към 13 април в област Ямбол лицата поставени под карантина са 371. Лицата с изтекла карантина са 899.

До този момент всички направени 144 проби за короновирус в областта са отрицателни. Според прокуриста на МБАЛ Ямбол ситуацията в областната болница е спокойна. Д-р Рунков и представителите на Областния медицински съвет благодариха на всички дарители на областната болница. С направените парични и материални дарения, според прокуриста на болницата, Ямбол и областта имат вече реанимация на добро европейско ниво, с 10 нови реанимационни легла и нова техника. Едни от големите дарители са Екобул пак, Палфингер, Ротари клуб, Гео груп, Репродуктор по свиневъдство… Първият доставен вече респиратор в болницата е дарен от народният представител Дилян Пеевски. Дарителската кампания продължава.

През настоящата седмица продължава дезинфекцията на основни улици и обществени места в градовете на областта. Продължават проверките на хранителните вериги, пазари и обществени обекти. „С още по-голяма отговорност и дисциплина на всеки един от нас ще се справим“, каза областният управител Димитър Иванов и призова за спазване на наложените мерки.