Новият консул на Р Турция в Бургас с първа официална визита в област Ямбол

Първа официална визита в област Ямбол направи днес новият генерален консул в Генералното консулство на Република Турция в Р България със седалище гр. Бургас г-н Нурай Иньонтепе. Той бе посрещнат от областния управител на област Ямбол Димитър Иванов. Област Ямбол е част от консулския окръг на генералния консул.
В началото на срещата Димитър Иванов изрази задоволството си от възможността веднага след получаване на консулската екзекватура, да се срещнат и заявят взаимните си приятелски позиции. „Поддържаме добро партньорство с Консулството. Ние сме съседен и граничен район и това ни прави не просто съседи, а приятели и партньори“. На тези приветствени думи на областния управител генералния консул отговори с думите: „Радвам се, че отношенията между двете страни напредват и са на добро ниво”.Високото ниво на нашите двустранни отношения и взаимно желание за по-нататъшно развитие на сътрудничеството се подкрепя и развива активно и на правителствено ниво на нашите две държави. В хода на протоколните разговори областният управител подчерта наблюденията си, че тези добри отношения, поддържани през последните години, се отразяват и на икономическите и на културните връзки, и проекти.
„Моята цел като генерален консул, това което аз искам да направя е да привлека повече туристи към България, в това число и към ямболски регион. Трябва да развиваме именно културния туризъм“, каза г-н Иньонтепе. Г-н Димитър Иванов подчерта, че продължаваме да работим активно в посока туризъм, култура, икономика и по линия на трансграничните проекти. Областният управител и генералният консул споделиха и обсъдиха няколко конкретни идеи за бъдещи проекти именно по Програма ИНТЕРЕГ България-Турция.
Политиката на сближаване трябва да продължи, трябва да надграждаме постигнатото в междусъседските ни отношения, подчертаха Димитър Иванов и Нурай Иньонтепе в края на първата си среща и се договориха контактите да продължат.