Нова уникална експозиция ни въвлича в сцени от бойни действия в ямболския Музей на бойната слава

 

Нова уникална експозиция ще бъде отворена до броени дни в ямболския Музей на бойната слава. Под формата на 3D възстановка са представени сцени от бойни действия в отбрана и настъпление на подразделения от 29-ти пехотен Ямболски полк от заключителния етап на Втората световна война. В част от обновените експозиционни площи са представени огнева позиция на руско противотанково оръдие и огнева позиция на немско щурмово оръдие Sturmgeschütz III /Щурмгешюц III/, настъпление на пехотни части, преодоляване на минни и инжинерни заграждения, настъпление на танкове. Възстановката е единствена по рода си в България и се приближава максимално до реалностите на бойното поле. В нея участват и уникални експонати от немска бронетанкова техника от войната.

Експозицията ще бъде открита след историческото пресъздаване на сцена от боевете през Втората световна война, организирано от ямболския Музей на бойната слава по повод 9 май – Деня на победата и Ден на Европа. Този път възстановката ще представлява щурм на укрепен район и боеве в градски условия при настъплението на 29-и пехотен Ямболски полк в гр. Валпово, Хърватия – част от Мурската операция, следваща Дравската епопея от края на Втората Световна война. Началото е на 9 май, от 18.30 часа, дворното пространство на музея. 

Непосредствено преди това ученици от ямболската Математическа гимназия ще връчат на музея реплика на Браилското знаме – първообразът на националния ни флаг. Знамето е ушито от Стиляна Параскевова по заръка на баща й – ямболлията Иван Параскевов. И днес една от улиците в града носи нейното име в знак на признателност към делото й.