Нередности около два язовира

Язовирите „Малък Манастир“ и „Пчела“ на територията на област Ямбол бяха във фокуса на днешния брифинг на областния управител Георги Чалъков и неговия заместник Драгомир Димитров. 

След направени на място проверки от страна на областния управител и неговият екип, са установени нередности по изпълнението на проектите. Обектите, по които към този момент се работи, нямат издадени строителни разрешения. Установено е, че извършваните дейности не са възстановително-аварийни. На място се извършва строителство, което предвижда завършване на обектите във вид, различен от този на първоначалните проекти. Целесъобразността на тези ремонти към момента не е ясна, а в документацията цари пълен хаос.

Според експертите в ОА – Ямбол, в пъти по-малко би струвал аварийно-възстановителен ремонт, отколкото ремонтът, извършван в момента. Остава отворен въпросът, защо според указателните табели на място, язовир „Малък Манастир“ е трябвало вече да бъде завършен, а дейностите по него са приключили на не повече от 30%. По време на днешния брифинг, стана ясно, че е твърде възможно извършваните дейности да са добре прикрита схема за източване на средства.

Областният управител и неговия екип ще съберат необходимата документация и ще бъдат изготвени преписка и сигнал до съответните органи.

Пресцентър